Linkuri accesibilitate

Summitul Parteneriatului Estic: nou acord de finanțare pentru Moldova


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

UE și Chișinăul au semnat un nou acord de finanțare în valoare de 60 de milioane de euro.

Miercuri a avut loc la Bruxelles cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, din care fac parte: Armenia, Azerbaidjan, Belarus (doar teoretic, pentru că Minskul și-a suspendat participarea în luna iulie), Georgia, Ucraina și Republica Moldova.

Summitul Parteneriatului Estic: nou acord de finanțare pentru Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Situația din Ucraina a fost cea care a dominat discuțiile, dar și conflictul mocnit dintre Armenia și Azerbaidjan. Marți seara, gazda, președintele Consiliului european Charles Michel, a cinat, de altfel, cu liderii celor două țări învrăjbite, încercând să propună o mediere europeană.

60 de milioane de euro pentru diminuarea impactului scumpirii gazului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00

De asemenea, în după-amiaza de miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit într-un mini-summit cu Emmanuel Macron și cu noul cancelar german Olaf Scholz. Zelenski a venit la Bruxelles cerând încă o dată primirea țării sale în NATO.

Conform declarației finale, care circula deja de câteva zile, summitul de astăzi al UE cu țările Parteneriatului Estic (printre care și Moldova), confirmă sprijinul Uniunii Europene pentru integrarea europeană a țărilor est-europene, dar nu oferă, pe plan politic, niciun fel de calendar sau o dată teoretică a posibilei aderări.

Președinta Moldovei, Maia Sandu, nu se întoarce însă de la Bruxelles cu mâinile goale și doar cu promisiuni și simpatie. Reprezentanții Uniunii Europene și ai Chișinăului au semnat un acord de finanțare în valoare de 60 de milioane de euro.

ferim Moldovei 60 de milioane de euro pentru a reduce impactul creșterii prețurilor gazului asupra celor mai vulnerabili

Maia Sandu s-a întâlnit separat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care la încheierea discuțiilor a declarat: „Am anunțat un pachet de ajutoare de urgență pentru Moldova și mă bucur că astăzi comisarul pentru extinderea Uniunii, Olivér Várhelyi și ministrul de externe al Moldovei vor semna acest pachet. Oferim Moldovei 60 de milioane de euro pentru a reduce impactul creșterii prețurilor gazului asupra celor mai vulnerabili. La summitul Parteneriatului Estic vom discuta toate acestea, dar și lupta împotriva pandemiei, tensiunile din zonă și planul nostru de investiții in regiunea Parteneriatului Estic."

La rândul său, Maia Sandu a spus: „Sprijinul Uniunii europene este foarte important pentru agenda noastră a dezvoltării. Acest sprijin european vine intr-un moment in care aveam mare nevoie, cum o arată criza energiei. Resursele, fondurile pe care le primi astăzi vor merge la cei mai vulnerabili, la oamenii cu venituri mici."

(Am prezentat ieri și discursul Maiei Sandu în deschiderea celei de-a zecea reuniuni a Conferinței autorităților regionale și locale (CALM) din Parteneriatul Estic, care întrunește primari și lideri locali din regiune, dar și din statele europene.)

Acordul de finanțare în valoare de 60 de milioane de euro semnat miercuri la Bruxelles completează astfel pachetul Uniunii Europene de redresare economică pentru Moldova în valoare de până la 600 de milioane euro, care urmează a fi implementat în următorii trei ani.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG