Linkuri accesibilitate

Partidul aflat la putere în Georgia e criticat pentru că vrea să desființeze o agenție care joacă un rol cheie în prevenirea torturii


Imagine generică

În Georgia, partidul de guvernământ, Visul Georgian, se confruntă cu critici după ce a semnalat că intenționează să reorganizeze o agenție independentă responsabilă cu monitorizarea protecției datelor cu caracter personal și a abuzului de putere.

Opoziția, societatea civilă, Avocatul Poporului, ONU și Statele Unite au criticat un proiect de lege care prevede că Oficiul Inspectorului de Stat va fi închis, iar angajații concediați, ca în locul său să fie create alte două agenții separate. Acest oficiu tocmai anchetează presupusele acte de tortură și maltratare la care ar fi fost supus fostul președinte Mihail Saakașvili de la arestarea sa la începutul lunii octombrie, când s-a întors în Georgia din exilul autoimpus în Ucraina.

Ambasadoarea americană Kelly Degnan a spus la 27 decembrie că este îngrijorată de proiectul de lege și de maniera grăbită în care este promovat de către partidul de guvernământ. Se așteaptă ca Parlamentul georgian să-l aprobe pe 29 sau 30 decembrie. Anterior, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a declarat că este „profund îngrijorat” cu privire la propunerea de a desființa o agenție independentă care joacă un rol cheie în prevenirea torturii și protecția vieții private.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG