Linkuri accesibilitate

Premierul israelian Naftali Bennett a spus că nu se opune unui acord nuclear „bun” între Iran și puterile internaționale


Drapelul iranian în fața sediului Agenției ONU pentru energie atomică de la Viena, imagine de arhivă
Drapelul iranian în fața sediului Agenției ONU pentru energie atomică de la Viena, imagine de arhivă

Premierul israelian Naftali Bennett a spus că nu se opune unui acord nuclear „bun” între Iran și puterile internaționale, dar și-a exprimat scepticismul în legătură cu faptul că discuțiile reluate în această săptămână pot un astfel de rezultat.

Negocierile reluate pe 27 decembrie la Viena au ca scop relansarea acordului din 2015, prin care se urmărea reducerea activităților nucleare iraniene, dar din care Statele Unite s-au retras, în 2018. Israelul nu este parte a acordului, pe care l-a criticat în trecut, spunând că este prea slab. Vorbind la postul de radio al armatei israeliene pe 28 decembrie, premierul Bennett a spus că o înțelegere care ar împiedica rivalul regional al Israelului să obțină arma atomică este posibilă, dar că nu este de așteptat în acest moment, fiind nevoie „de o atitudine mult mai dură” a comunității internaționale.

Iranul susține că programul său nuclear are doar scopuri civile și insistă că actualele negocieri ar trebui să se concentreze asupra ridicării sancțiunilor împotriva sa. Negociatorii Uniunii Europene și-au exprimat nemulțumirea față de noile cereri ale Teheranului. Reprezentantul Rusiei la discuții, Mihail Ulianov, a scris pe Twitter la 28 decembrie că grupul de lucru înregistrează un „progres incontestabil”.

XS
SM
MD
LG