Linkuri accesibilitate

Convorbiri ruso-americane la Geneva pe teme de securitate


Sergei Reabkov și Wendy Sherman, înainte de o nouă rundă a „dialogului strategic” ruso-american, de la Geneva, 30 septembrie 2021
Sergei Reabkov și Wendy Sherman, înainte de o nouă rundă a „dialogului strategic” ruso-american, de la Geneva, 30 septembrie 2021

Negociatorii americani intenționează să demareze convorbirile cu interlocutorii lor ruși astăzi, la Geneva, cu propuneri care iau în considerare amplasamentele unor rachete de luptă și anvergura exercițiilor militare în Europa, potrivit unei oficialități de la Casa Albă.

Administrația Biden dorește să testeze dacă Kremlinul are cu adevărat intenția să pună capăt crizei ucrainene, pe care a creat-o prin masarea de trupe la frontieră sau negocierile sunt doar o manevră de a prezenta cereri, care nu pot fi onorate, ca pretext pentru o nouă invazie în Ucraina.

Delegațiile de la Geneva vor fi conduse de adjuncta secretarului de stat Wendy Sherman și, respectiv, Serghei Reabkov, adjunctul ministrului de externe al Rusiei. Aceste convorbiri sunt urmate de altele cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și cu NATO, dar observatorii politici consideră că negocierile bilaterale de la Geneva vor fi cele mai de substanță și vor oferi indicii cu privire la pozițiile părților.

Între timp, Rusia s-a declarat „dezamăgită” de semnalele Statelor Unite înaintea discuțiilor de la Geneva. Viceministrul rus de externe Serghei Reabkov spus că nu este optimist cu privire la începutul discuțiilor și că Statele Unite insistă asupra unor concesii unilaterale din partea Rusiei.

Seria de reuniuni vine după un impas de mai multe săptămâni privind desfășurarea de trupe rusești în apropierea graniței sale cu Ucraina. Consolidarea militară rusă a stârnit îngrijorări că Moscova ar putea pregăti o nouă incursiune în Ucraina.

La Washington, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a spus anterior că „nu vor fi luate angajamente ferme în cadrul acestor discuții”, dar a adăugat că oficialii americani cred că pot „cel puțin să exploreze posibilitatea de a face progrese cu rușii”.

XS
SM
MD
LG