Linkuri accesibilitate

Guvernul Ungariei va plafona prețurile la șase alimente de bază


Imagine de arhivă

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a anunțat, pe fondul unei inflații fără precendent în ultimii ani, că guvernul său va plafona prețurile la șase alimente de bază: zahăr tos, făină de grâu, ulei de floarea-soarelui, pulpă de porc, piept de pui și lapte semidegresat.

Într-un video pe Facebook, Orbán a anunțat că prețurile vor trebui să revină la nivelul din 15 octombrie anul trecut, iar plafonarea va intra în vigoare la 1 februarie. Inflația anuală a ajuns în Ungaria la 7.4%, cea mai înaltă rată din ultimii 15 ani, iar guvernul spune că de vină este în primul rând creșterea prețurilor energiei la scară europeană.

În noiembrie, guvernul populistului conservator Orbán a plafonat prețul carburanților - la 480 de forinți (1,35 euro) pe litru. Orbán se pregătește de alegeri parlamentare considerate cele mai dificile pentru el, la 3 aprilie.

Sondajele de opinie arată că partidul său, Fidesz, este cam la egalitate cu o coaliție de formațiuni de opoziție. Candidatul ei pentru postul de premier, Péter Márki-Zay a spus miercuri că plafonând prețurile guvernul recunoaște implicit eșecul propriilor politici economice și faptul că economia Ungariei este „într-o stare tragică”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG