Președintele francez Emmanuel Macron se întâlnește cu omologul său rus Vladimir Putin, într-o nouă încercare de a detensiona situația de la granițele Ucrainei pe căi diplomatice.
„Trebuie să fim foarte realişti", a declarat Emmanuel Macron pentru săptămânalul Journal de Dimache (JDD). „Nu vom obţine gesturi unilaterale” din partea Rusiei, „dar este esenţial să evităm o deteriorare a situaţiei înainte de a construi mecanisme şi gesturi de încredere reciprocă", a spus el. În opinia lui Macron, miza Kemlinului acum nu este Ucraina, ci „reașezarea relațiilor cu NATO și Uniunea Europeană”, iar Putin ar vrea un „rezultat de dimenisiuni istorice”.
Fără a intra în detalii, duminică seară într-un interviu televizat, consilierul prezidențial american pentru securitate națională, Jake Sullivan a vorbit despre oferta americană și a NATO, făcută în scris Rusiei cu două săptămâni în urmă: „Suntem pregătiți să ne întîlnim cu partea rusă, alături de aliații noștri din NATO și alți parteneri din Europa, pentru a discuta despre probleme de interes comun în securitatea europeană. Și da, asta include amplasarea anumitor sisteme de rachete. Include transparență în jurul exercițiilor militare. Include o capacitate mai mare de a mări încrederea reciprocă (...).Toate acestea le-am expus într-un document pe care l-am trimis rușilor după ce l-am coordonat cu atenție cu aliații noștri. (...) nu suntem pregătiți să negociem însă principiile fundamentale ale sistemului de securitate, care includ principiul că NATO are o ușă deschisă pentru toate țările care pot îndeplini cerințele [criteriile de aderare, n.red.].”
Înainte de vizita la Moscova, președintele francez Emmanuel Macron a discutat din nou la telefon cu președintele american Joe Biden, „pentru coordonare”, s-a precizat la Paris după ce avusese deja convorbiri cu premierul britanic, Boris Johnson, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi liderii celor trei ţări baltice. Toate pentru a semnaliza Moscovei că Occidentul vorbește „pe o voce”.
După Moscova, Macron este așteptat la Kiev pentru convorbiri cu președintele Volodimir Zelenski. Peste o săptămână, pe 15 februarie, la Moscova este așteptat și cancelarul german Olaf Scholz.
La sfârșitul săptămânii trecute, serviciile de informații americane au avertizat că armata rusă desfășurată în apropiere de granița cu Ucraina ar fi pregătită în proporție de 70% pentru o invazie a acestei țări. Un avertisment pe care Kiev-ul a încercat să-l „tempereze” din nou.
Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a atenţionat duminică împotriva „previziunilor apocaliptice”, asigurând că Ucraina este „pregătită pentru orice evoluţie”.
„Nu vă încredeţi în previziuni apocaliptice. Ucraina are o armată puternică, un sprijin internaţional fără precedent şi este pregătită pentru orice evoluţie", a scris Kuleba pe Twitter, adăugând: „inamicul este cel care ar trebui să se teamă de noi".