Linkuri accesibilitate

„Merge trenul, parcă zboară”: cursa Chișinău-Iași, avion pentru refugiați


După închiderea spațiului aerian moldovean din cauza invaziei rusești în Ucraina, trenul Chișinău - Iași a înlocuit avionul, atât pentru pasageri moldoveni, cât și pentru refugiați ucraineni fugiți de război
După închiderea spațiului aerian moldovean din cauza invaziei rusești în Ucraina, trenul Chișinău - Iași a înlocuit avionul, atât pentru pasageri moldoveni, cât și pentru refugiați ucraineni fugiți de război

Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova a actualizat graficul cursei de tren Chișinău-Iași Chișinău, care va circula zilnic, având o capacitate de peste 200 de locuri. Anterior, autoritățile de profil anunțau reluarea cursei după aproape doi ani de pauză, însă doar pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Directorul General al Căii Ferate a declarat Europei Libere că schimbarea programului de circulație a trenului este influențată de situația din Ucraina. Cum a influențat războiul din imediata vecinătate a Moldovei transportul de călători?

Autoritățile caută soluții pentru transportul refugiaților ucraineni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

În primele trei zile de circulație a trenului- sâmbătă, duminică și luni, peste 400 de călători au avut ca destinație gara Socola din Iași, foarte puțini fiind pasagerii care sosesc la Chișinău, spune Oleg Tofilat, directorul general al Căii Ferate din Moldova. Majoritatea pleacă, iar explicația este următoarea: sunt refugiați ucraineni care sunt în tranzit, inclusiv cetățeni moldoveni care și-au planificat călătorii cu zbor din Iași sau spre orașul de peste Prut în drum spre Moldova, precizează Oleg Tofilat:

„Rădăcina cauzală vine din acțiunile de război din Ucraina. După care, a urmat închiderea spațiului aerian din Republica Moldova, respectiv, o mare parte din cursele aeriene au fost redirecționate spre aeroportul din Iași, de aceea s-a hotărât să accelerăm reluarea cursei pentru a oferi călătorilor o posibilitate sigură și relativ confortabilă pentru a ajunge la Iași și din Iași spre Chișinău.”

100 de dolari de la Palanca la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

Potrivit directorului general al CFM „există un acord agreat cu Aeroportul din Iași pentru transport gratuit din aeroport până la gara Socola, Iași și invers.” Informația este publicată și pe pagina de Facebook a aeroportului din Iași care anunță că mai mulți operatori de transport aerian și-au suplimentat cursele, întrucât se așteaptă o creștere a numărului de zboruri.

Bunăoară, o companie care operează zboruri în România, inclusiv în Republica Moldova anunță într-o postare publică că „două aeronave ce aveau curse regulate din Chișinău au fost repoziționate la Iași”, mesajul vizând cetățenii care au avut bilete rezervate la cursele din Chișinău.

Aeroport inchis
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00

Spațiul aerian al Republicii Moldova este închis până pe patru martie, toate zborurile au fost anulate. Aterizarea aeronavelor pe Aeroportul Internațional Chișinău este posibilă doar cu acordul Autorității Aeronautice Civile, care a încuviințat pentru luni, de exemplu, un zbor de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova din Egipt, inclusiv un zbor de repoziționare și trei zboruri cargo.

Între timp, cursa de tren Chișinău-București a fost suplimentată cu încă un vagon și circulă în zilele de marți, joi și duminică.

Un flux mare de pasageri înregistrează și agenții economici care asigură curse cu autocarul spre România, spune reprezentatul unei companii care s-a prezentat scurt, Valeriu:

„Nu reușim, câte două autocare punem în fiecare zi la București. În toate direcțiile a crescut fluxul, la Iași tot așa. Sunt ucraineni și străini care au fost în Ucraina, georgieni și alți străini care pleacă spre Ucraina, spre București, spre aeroport.”

Datele Poliției de Frontieră arată că cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei sunt la granița moldo-română, prin vama Sculeni și Leușeni, spații amenajate pentru refugiații din Ucraina fiind amenajate atât pe sensul de intrare, cât și de ieșire din Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG