Scumpirea energiei a costat bugetul R. Moldova trei miliarde de lei din cauza compensațiilor acordate populației și altor cheltuieli, iar cuplate cu indexarea pensiilor acestea vor duce la creșterea deficitului bugetar cu o pătrime, a declarat Europei Libere într-un interviu ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi.
Chișinăul are promisiuni de ajutor din partea donatorilor occidentali, dar deocamdată cheltuiește în avans, iar deficitul bugetar pe 2022 îi poate crește de la 15,3 la 20 de miliarde de lei.
- creșterea prețurilor la resursele energetice, urmată de inflație și plata din buget a unor compensații (+ 3 miliarde de lei)
- indexarea cu aproape 14% a pensiilor începând cu 1 aprilie (+2 miliarde de lei)
Alte crize în urma războiului declanșat de Rusia contra Ucrainei au mărit presiunile asupra bugetului. Războiul a afectat „foarte tare” relațiile comerciale cu Răsăritul, iar încasările preconizate la buget din acest comerț scad cu 20%. În ultimele zile, încasările din taxe vamale au început să-și revină din cauza reorientării comerțului extern, a mai afirmat însă Budianschi.
Comisia Europeană a anunțat, săptămâna trecută, că vrea să ajute guvernul de la Chișinău să-și stabilizeze finanțele, oferindu-i, în tranșe, o asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro, din care cea mai mare parte sub formă de împrumut.
Guvernul SUA a anunțat la rândul lui că-i va oferi Chișinăului o asistență nerambursabilă de aproape 36 de milioane de dolari pentru consolidarea democrației și a creșterii economice.
„Contăm pe ajutorul din partea UE, din partea FMI și BM, unele guverne, (...) avem discuții cu toți partenerii, ca să avem finanțare adițională, astfel ca să putem acoperi toate aceste necesități”, a spus Budianschi în același interviu la Europa Liberă.
Până la sfârșitul lunii viitoare, guvernul planifică să rectifice bugetul, a precizat ministrul, iar rectificarea va veni cu un sprijin special de susținere pentru agricultori, însă nu și cu facilități fiscale.
„Calea pentru a ajuta agricultorii în perioada aceasta este utilizarea mecanismelor transparente”, a mai spus ministrul.