Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: Cred că se va acorda statutul de țară candidată


Europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PPE/PNL) crede că Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare „în viitorul apropiat”. Președinte al delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, Mureșan a făcut declarația în carul unui interviu pentru Europa Liberă, în timpul unei vizite la Chișinău, la sfârșitul săptămânii trecute.

„Cred că se va acorda statutul de țară candidată”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:20:41 0:00

„Stați cu ochii pe instituțiile europene în perioada următoare, pentru că va veni sprijin și cred că vor veni vești bune în ceea ce privește statutul de țară candidat. Și cred că în viitorul apropiat Republica Moldova va deveni oficial țară cu statut de candidat pentru aderarea la UE”, a declarat Mureșan.

El s-a aflat la Chișinău cu un grup de șapte europarlamentari, în frunte cu estonianul Urmas Paet, vicepreședinte al comisiei pentru afaceri externe în Parlamentul European, pentru a se documenta despre cum poate fi ajutată R. Moldova să facă față consecințelor invaziei rusești din Ucraina. Vizita a mai avut loc la aproape o lună pe la depunerea, de către Kiev, Tbilisi și Chișinău, la începutul lui martie, a unor cereri de aderare la UE.

Parlamentul European a adoptat deja o rezoluție în care își exprimă sprijinul pentru cererea ucraineană.

„Voi lucra în Parlamentul European în următoarele săptămâni pentru a da același răspuns Republicii Moldova”, a mai spus Europei Libere Mureșan, un aliat al președintei moldovene, Maia Sandu.

Decizia în privința acordării statutului de țară candidată este luată de Consiliul European (țările membre), după un aviz al Comisiei Europene. Avizul este dat după ce Comisia primește din partea țării care a depus cerere de aderare răspunsurile mulțumitoare la un chestionar cu mii de întrebări. Chestionarele pentru R. Moldova, Ucraina și Georgia încă nu au fost elaborate. Procedura poate dura luni sau ani, iar liderii europeni au spus că procedura tehnică și birocratică nu pot fi scurtate.

Între timp, UE ar putea da curs și cererii guvernului moldovean de a elimina cotele de import pentru produsele moldovene, după ce R. Moldova a fost afectată de blocarea exporturilor spre Răsărit, a mai spus în interviu Siegfried Mureșan.

„Eu susțin acest demers al doamnei prim-ministru de eliminare a cotelor și mă voi implica activ pentru a reuși acest lucru”, a spus el.

Pe de altă parte, europarlamentarul spune că UE tratează cu înțelegere decizia Chișinăului de a nu se alătura sancțiunilor occidentale contra Rusiei pentru invazia din Ucraina, spunând că o decizie opusă putea destabiliza economic R. Moldova și mai mult.

„Trebuie să aplicăm sancțiuni care să ducă la un cost maximal pentru Federația Rusă, însă aceste sancțiuni e foarte important să afecteze mai mult Federația Rusă decât să ne afecteze pe noi înșine”, a mai spus Mureșan.

Iată alte câteva din cele mai importante declarații ale europarlamentarului:

  • R. Moldova a câștigat foarte multă încredere de la partenerii europeni și foarte multă vizibilitate în rândul cetățenilor în toată UE datorită primirii cu brațele deschise a oamenilor din Ucraina, care fugeau de bombe, și acest capital de încredere va fi de mare ajutor pentru mult timp de acum încolo.
  • Toată lumea a înțeles că dacă participarea la aceste sancțiuni ar afecta disproporționat de mult cetățenii, consumatorii și întreprinderile din R. Moldova, acest lucru nu ar fi nici un serviciu pe care Republica Moldova și l-ar face nici sieși, nici UE.
  • În chestiunea aderării, cred că vom merge cu o viteză mai mare decât s-a mers în ultimii ani chiar și pentru țările din Balcanii de vest, pentru că UE a înțeles că e în interesul său strategic ca apropierea acestor țări se întâmple cât mai repede și cât mai ambițios.
  • Mă aștept ca, după această criză, siguranța Europei, creșterea capacităților de apărare, energia și nevoia de a apropia țările vecine, R. Moldova, Ucraina, Georgia, dar și statele din Balcanii de vest, să devină teme importante în UE.

XS
SM
MD
LG