Linkuri accesibilitate

Biden: Trebuie adunate dovezi pentru a-l judeca pe Putin pentru crime de război


Tanya Nedașkivsika deplânge moartea soțului ei, ucis la Bucea, pe 4 aprilie 2022.
Tanya Nedașkivsika deplânge moartea soțului ei, ucis la Bucea, pe 4 aprilie 2022.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Președintele Statelor Unite Joe Biden a spus că trebuie adunate dovezi pentru a-l judeca pe Vladimir Putin sub acuzația de crime de război, în legătură cu atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina.

„Este un criminal de război”, a spus Biden despre Putin, după ce imagini și mărturii au confirmat masacrul unor civili nevinovați în timpul ocupației ruse în localitatea Bucea, la nord-vest de Kiev.

„Omul ăsta e brutal și ceea ce se întâmplă la Bucea este revoltător și toată lumea poate să vadă” – a spus Biden ziariștilor, la o zi după ce imaginile cadavrelor care împânzeau străzile localității au circulat în întreaga lume. „Cred că este o crimă de război și el trebuie făcut răspunzător”, a mai declarat șeful executivului american, care a anunțat că are intenția să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Imediat după ce spusese anterior că Putin nu poate rămâne la conducerea Rusiei, Biden a explicat că a fost o afirmație morală și nu o sugestie că forțe americane ar interveni în Ucraina sau că America ar urmări o schimbare de regim la Moscova. Mai mulți lideri din Occident, între care și președintele Franței, s-au delimitat atunci de caracterizarea lui Biden, dar acum, după ce imaginile de la Bucea, care nu vor fi singurele, au devenit virale, opinia publică este pusă în fața unui adevăr de netăgăduit – fie că este genocid, cum spune președintele Zelenski, sau doar acte de violență sălbatică, un astfel de comportament nu-și are loc în comunitatea națiunilor civilizate.

Este și rațiunea pentru care ambasadoarea americană la ONU a spus că Statele Unite încearcă să obțină excluderea Rusiei din Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Premiza președintelui Macron că a-l numi pe Putin criminal de război sau a spune că nu poate rămâne președinte reprezintă o escaladare care diminuează capacitatea de a negocia face loc întrebării dacă se poate negocia cu liderul a cărui armată comite crime odioase, pe scară largă.

Senatorul republican Rob Portman crede că acuzațiile lui Biden ar face jocul Moscovei care încearcă să convingă populația Rusiei că scopul Americii este să distrugă Rusia. Julianne Smith, ambasadoarea americană la NATO a sugerat că reacția lui Biden a fost generată de costurile în vieți omenești ale acestui război. Dacă Putin mizează că în timp unitatea occidentală se va rupe, sub presiunea dificultăților economice și saturației de informație, imagini ca cele de la Bucea îi vor dovedi și această judecată eronată.

XS
SM
MD
LG