Linkuri accesibilitate

America se pregătește pentru posibile atacuri cibernetice ruse


Imagine generică
Imagine generică

America se pregătește pentru posibile atacuri cibernetice din partea Rusiei împotriva unor obiective americane de infrastructură, anticipate ca ripostă la sprijinul acordat de Statele Unite Ucrainei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Dacă atacurile se vor materializa, președintele Biden va fi pus în fața dilemei cum să riposteze, fără ca asta să antreneze escaladarea conflictului. Josh Lospinose, președintele firmei Shifts5 declară pentru Politico că este foarte îngrijorat că un răspuns american la atacuri cibernetice poate scăpa conflictul de sub control.

În cazuri similare recente, Statele Unite au impus noi sancțiuni și au inculpat un număr de ruși considerați vinovați. Rusia a încercat și a reușit în trecut atacuri asupra unor instituții esențiale cum ar fi bănci sau centrale electrice, iar Statele Unite au avertizat în repetate rânduri că pot face același lucru, chiar și atacuri cibernetice directe împotriva celor care inițiază atacurile.

Oficialitățile americane spun că Putin e perfect conștient de ce s-ar putea întâmpla dacă inițiază o astfel de ofensivă. Președintele Biden a avertizat sectorul privat din America să se aștepte și să se pregătească pentru astfel de atacuri, asta mai ales după cele câteva astfel de atacuri reușite de ruși în sectorul energetic din Ucraina.

Deocamdată părțile sunt în expectativă, pregătindu-se, dar nici una dintre ele nedorind să declanșeze un război informatic între supraputeri.

Mai mulți membri ai Congresului au întrebat administrația în câteva rânduri cum va riposta America dacă rușii inițiază astfel de atacuri, dar Casa Albă a replicat că nu dorește să divulge public capabilități și intenții specifice.

Anul trecut, Biden îi spusese lui Putin că Statele Unite vor riposta dacă Rusia atacă cibernetic firme americane în 16 sectoare considerate critice pentru infrastructura țării.

Oficialitățile de la Washington cred că Putin pregătește opinia publică internă pentru eventualitatea unui conflict extins, atunci când cei apropiați de el susțin public că Rusia nu este în conflict cu Ucraina, ci cu America și cu Alianța Nord-Atlantică.

În această ofensivă propagandistică, unii ruși ajung să ignore că Moscova a declanșat conflictul, atacând Ucraina și că Occidentul sprijină partea agresată, fără să aibă o implicare directă în lupte.

XS
SM
MD
LG