Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski a avertizat că invazia rusă a Ucrainei este doar începutul


Un genist ucrainean inspectează răsturile unui avion de luptă rusesc Suhoi-25 doborât de armata ucraineană în regiunea Kiev pe 21 aprilie 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că invazia rusă a Ucrainei este doar începutul și că Moscova plănuiește capturarea și a altor țări, după ce un general rus a spus că ținta Rusiei este să controleze întreaga parte de sud a Ucrainei, relatează Reuters. „Toate țările care, ca noi, cred în victoria vieții asupra morții, trebuie să lupte cu noi. Trebuie să ne ajute pentru că suntem primii la rând. Cine va urma?”, a spus Zelenski în obișnuitul său mesaj video cotidian către națiune, difuzat vineri seară târziu.

Generalul Rustam Minnekiaev, comandantul adjunct al districtului militar central din Rusia, a fost citat de agențiile ruse de știri cu declarația că, preluînd controlul total în sudul Ucrainei, Rusia ar dobândi acces la Transnistria, o regiune separatistă ocupată de ruși în Republica Moldova. Asta, explică Reuters, ar declupa de Kiev întreaga coastă maritimă a Ucrainei și ar însemna înaintarea forțelor rusești sute de kilometri mai la vest, dincolo de două orașe importante ucrainene de la Marea Neagră, Nikolaev și Odesa.

Declarația lui Minnekiaev a fost una din cele mai detaliate dezvăluiri ale ambițiilor Moscovei în Ucraina și sugerează că Rusia nu intenționează să-și încetinească ofensiva curând, mai spune Reuters. Potrivit ministerului ucrainean al Apărării, declarațiile generalului rus arată că Rusia nu-și mai ascunde intențiile. Moscova, spune ministerul într-o postare pe Twitter citată de Reuters „a recunoscut acum că obiectivul celei de-a «doua faze» a războiului nu este victoria asupra unor naziști închipuiți, ci simpla ocupare a estului și sudului Ucrainei. Pur imperialism.”

Rusia susține că derulează o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizarea Ucrainei și eliberarea populației acestei țări de naționaliștii periculoși”. Ucraina și aliații ei occidentali numesc invazia începută de ruși pe 24 februarie un război de agresiune nejustificat.

Ministerul moldovean de externe l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Chișinău pentru a-și exprima „profunda îngrijorare” față de afirmațiile generalului Minnekiaev, care a pretins că rusofonii din regiunea separatistă Transnistria ar fi asupriți Diplomația moldoveană a calificat aceste afirmații drept nefondate, și a reiterat statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

Luna trecută, autoritățile moldovene au trimis oficial la Bruxelles o cerere de aderare la Uniunea Europeană. grăbind cursul pro-occidental al guvernării de la Chișinău în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Purtătoarea de cuvând a Departamentului de stat american Jalina Porter a reafirmat că Washingtonul sprijină ferm suveranitatea Moldovei

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG