Linkuri accesibilitate

Rachetele americane pot fi hotărâtoare în lupta pentru Donbas


Sistem de Rachete de Înaltă Mobilitate, HIMARS, în timpul unui exerciții militar la Constanța, 10 Aprilie 2021
Sistem de Rachete de Înaltă Mobilitate, HIMARS, în timpul unui exerciții militar la Constanța, 10 Aprilie 2021
Rachete americane pentru Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

Analiștii politici apreciază că chiar dacă rachetele americane cu rază medie de acțiune vor ajunge prea târziu pentru a proteja două orașe din Donbas, asupra cărora rușii preiau controlul, ele pot ajuta pe ansamblu forțele ucrainene.

Ideea este că aceste arme, solicitate de multă vreme de Kiev pot juca un rol important în faza următoare a conflictului, așa cum sugerează reacția rusă care acuză America că „pune benzină pe foc”. Președintele Biden a anunțat miercuri că Statele Unite vor trimite în Ucraina sisteme de rachete de mare mobilitate, cunoscute sub denumirea HIMARS, aceasta fiind o variantă a sistemelor cu rază lungă de acțiune, MLRS. Sistemele de rachete ghidate pe care ucrainenii le vor avea la dispoziție cu o rază de acțiune de circa 65 de kilometri, oferă apărării o marjă de acțiune practic dublă față de ceea ce au acum. Phil Wasielewski de la Institutul pentru Politică Externă din Philadelphia arată că acest nou armament va ajuta în Donbas, unde războiul a devenit un duel între cele două artilerii.

Ajutate de drone și de sisteme radar, proiectilele ucrainene vor constitui un sistem de apărare mult îmbunătățit, împotriva artileriei rusești. Aliații Ucrainei încep încet-încet să livreze ceea ce ucrainenii cer. Germania de exemplu a promis în aceeași zi cu anunțul președintelui Biden, proiectile moderne anti-aeriene și sisteme de radar. Deocamdată forțele ruse avansează în Donbas beneficiind de artilerie și atacuri aeriene unde dețin superioritate, ceea ce probabil nu s-ar fi întâmplat, dacă sistemele MLRS ajungeau mai devreme.

Ucrainenii spun de-acum de multă vreme că această confruntare va fi câștigată de cei care pot acționa de la mai mare distanță și în același timp beneficia de mobilitate. Săptămâni în șir, Washingtonul a ezitat să trimită în Ucraina, armamentul respectiv, în special pentru că ucrainenii pot ataca cu el și teritoriul Rusiei, ceea ce ar extinde conflictul.

Analistul Michael Horowitz a spus că „fiecare zi în care Occidentul ezită este o zi în care artileria rusă controlează ostilitățile. Avansurile teritoriale ale Rusiei sunt precedate de foc intens de artilerie. Fiecare oraș pierdut de ucraineni este un oraș distrus, făcând orice retragere și mai dureroasă”. Ministerul american al apărării crede că pregătirea forțelor ucrainene pentru folosirea noilor echipamente poate fi redusă la o săptămână sau două.

XS
SM
MD
LG