Linkuri accesibilitate

Blinken avertizează Kremlinul: Deportarea forțată a ucrainenilor este o crimă de război


Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken
Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken

Administrația Biden a cerut Rusiei să elibereze de îndată civilii pe care i-a deportat forțat din Ucraina, o măsură care intră în categoria crimelor de război.

Blinken acuză Kremlinul: Deportarea forțată a ucrainenilor este o crimă de război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

„Transferul și deportarea ilegală a persoanelor protejate este o încălcare gravă a Convenției de la Geneva, care vizează protejarea civililor și este o crimă de război” – a scris într-o declarația secretarul de stat, Antony Blinken, referindu-se la o convenție ONU pe care Rusia a semnat-o. Convenția de la Geneva din 1949 definește standarde legale internaționale si protecții umanitare în timpul războaielor și interzice, într-o manieră explicită, transferuri în masă de civili.

Blinken susține că între 900 000 și 1.6 milioane de cetățeni ucrainieni, între care 260 000 de copii, au fost reținuți și deportați în Rusia. „Autoritățile ruse trebui să-i elibereze pe cei reținuți și să permită cetățenilor ucrainieni forțați să își părăsească țara să revină de îndată și în siguranță acasă” – a scris Blinken. Șeful diplomației americane a cerut Moscovei să permită accesul unor observatori din terțe țări în așa numitele „tabere de filtrare”. Acestea sunt tabere unde cei deportați din Ucraina sunt înregistrați, fotografiați, li se iau amprentele, obligați să-și predea telefoanele celulare și actele și apoi interogați și, în unele cazuri, torturați de ruși.

Blinken a acuzat Rusia că a ordonat „dispariția” a mii de civili ucraineni, care nu trec de procesul inuman de „filtrare”. „Între cei deținuți și filtrați se numără persoane considerate că reprezintă o amenințare pentru legăturile lor cu armata ucraineană, forțele de apărare teritorială, guvern sau organizații din societatea civilă”. Secretarul de stat a mai spus că procesul de „filtrare” pare să fie premeditat și se aseamănă cu operațiuni similare ale Rusiei, în Cecenia.

Antony Blinken s-a referit la dovezi care se acumulează că forțe ruse separă deliberat copii ucraineni de părinții lor, răpesc copii din orfelinate, confiscându-le pașapoartele ucrainene și oferind pașapoate rusești, în încercarea de a modifica compoziția demografică a unor regiuni din Ucraina.

XS
SM
MD
LG