Linkuri accesibilitate

Herson: deportări sau evacuări? Un război de propagandă în care oamenii mor 


Evacuare cu bacul din Herson. Populația civilă din patru municipalități din regiunea Herson va fi mutată pe malul stâng al Niprului, a spus guvernatorul interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo
Evacuare cu bacul din Herson. Populația civilă din patru municipalități din regiunea Herson va fi mutată pe malul stâng al Niprului, a spus guvernatorul interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo

Autoritățile instalate de Moscova în regiunea Herson din sudul Ucrainei au declarat vineri că forțele de la Kiev au ucis patru persoane când au bombardat podul Antonivski de peste fluviul Nipru, folosit pentru evacuarea civililor, în timp ce președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe liderii Uniunii Europene că atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene au ca scop provocarea unui nou val masiv de migranți spre țările UE.

Herson: deportări sau evacuări? Un război de propagandă în care oamenii mor 
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:41 0:00

„Patru oameni au fost uciși”, a declarat adjunctul șefului administrației instalată de Moscova, Kirill Stremusov pe Telegram. „Orașul Herson, ca o fortăreață, se pregătește să se apere”.

Potrivit armatei ucrainene, Rusia a trimis mii de recruți noi, mobilizați recent, pentru a întări apărarea regiunii de sud Herson, unde forțele Kievului au făcut progrese majore în ofensiva lansată în septembrie. Totodată, armata rusă a continuat vineri să bombardeze obiective civile de infrastructură, mai susține Kiev-ul.

„Până la 2000 de ruși mobilizați recent au sosit în regiunea Herson capturată temporar pentru a reface pierderile și a întări unitățile de pe linia de contact”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene într-un comunicat din 21 octombrie.

„În același timp, autoritățile de ocupație au emis un ordin de pregătire pentru evacuarea așa-ziselor instituții bancare și a personalului medical și a profesorilor ruși”, se mai arată în comunicat.

Luptele din regiunea Herson

Ucraina încearcă să împingă forțele ruse din Herson înapoi spre est, peste fluviul Nipru care traversează regiunea. Soldații ruși de pe malul de vest, unde se află orașul Herson, riscă să fie izolați și tăiați de la liniile de aprovizionare.

Biroul președintelui Volodimir Zelenski informa joi, 20 octombrie, că forțele ucrainene au lansat 15 atacuri asupra pozițiilor rusești, în ceea ce pare a fi începutul unei noi ofensive pentru eliberarea regiunii și a orașului strategic Herson. La Moscova însă, Ministerul rus al Apărării a declarat că armata rusă a respins mai multe tentative de înaintare a tancurilor ucrainene. Niciuna dintre afirmații nu a putut fi confirmată independent.

Orașul Herson, cu o populație care era, înainte de război, de aproximativ 284.000 de locuitori, a fost una dintre primele zone urbane capturate de Rusia când a invadat Ucraina și rămâne cel mai mare oraș pe care îl controlează. Orașul este un obiectiv important pentru ambele părți datorită industriilor sale cheie și a unui port major pe fluviul Nipru.

Oficialii locali instalați de Moscova au îndemnat locuitorii să evacueze orașul, amenințat – susțin ei – de atacurile ucrainene și să permită armatei ruse să construiască fortificații. Peste 15 mii ar fi plecat deja, iar în următoarele cinci zile ar urma să mai fie evacuați în jur de 60 de mii de civili.

Herson este una dintre cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate de Rusia și anexate abuziv pe 30 septembrie, în urma unor referendumuri nerecunoscute de Ucraina sau Occident.

Pe 19 octombrie, președintele Vladimir Putin a decretat legea marțială în regiunile Herson, Luhansk, Donețk și Zaporojie, în încercarea de a-și întări controlul asupra acestor regiuni, în timp ce Moscova se confrunta cu eșecuri pe câmpul de luptă, încearcă să gestioneze o mobilizare parțială complicată și controversată, mai ales în Rusia și să facă față unui val constant de sancțiuni internaționale.

Barajul de pe Nipru minat?

Joi seară, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a acuzat pe ruşi că ar fi minat barajul hidrocentralei de la Kahovka din regiunea Herson.
„Potrivit informaţiilor noastre, agregatele şi barajul hidrocentralei Kahovka au fost minate de terorişti ruşi", a spus Zelenski în discursul său cotidian, publicat pe reţelele sociale.

„Dacă barajul este aruncat în aer (...), canalul Crimeei de Nord va dispărea pur şi simplu" şi va fi „un dezastru de mare amploare", a adăugat preşedintele ucrainean, care vorbise deja despre această amenințare în cursul unei intervenţii mai devreme, la reuniunea liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles.

Un atac asupra barajului de la Kahovka „echivalează cu utilizarea armelor de distrugere în masă”, a adăugat Zelenski.

Mihailo Podoliak, principalul consilier al președintelui ucrainean, a susținut că scopul unui astfel de atac ar fi inundarea bazinului inferior al Niprului, unde forțele ruse sunt amenințate de ofensivă ucraineană.

Zelenski a cerut să fie trimisă în zonă o misiune internațională de observatori. Totodată, a insistat să fie permisă și revenirea personalului ucrainean al hidrocentralei, care să asigure că minele sunt îndepărtate.

Oficialitățile pro-ruse din Herson vorbesc și ele despre amenințarea pe care o poate reprezenta barajul de pe Nipru dar în varianta lor, trupele ucrainene sunt cele care ar putea distruge barajul, punând în pericol viețile a mii de oameni. Cu două zile în urmă, Vladimir Saldo, șeful administrației din regiunea Herson instalată de Moscova, anunța „evacuarea organizată, treptată” a civililor din patru orașe de pe malul drept al fluviului Nipru, pe malul stâng.

Saldo vorbea și despre „un pericol iminent de inundații”, iar adjunctul său, Kirill Stremusov a postat un videoclip pe Telegram, arătând o coloană de autobuze.

Kievul a denunțat imediat avertismentele Moscovei drept „propagandă” și evacuările drept o „deportare” a civililor ucraineni în Rusia.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG