Linkuri accesibilitate

Inflația a dublat costul pentru o zi de alimentație în spitale


Costul pentru o zi de alimentație în 2022 aproape s-a dublat în mai multe instituții medicale de nivel republican, față de anul trecut.
Costul pentru o zi de alimentație în 2022 aproape s-a dublat în mai multe instituții medicale de nivel republican, față de anul trecut.

În ciuda creșterii prețurilor, un meniu zilnic în unul din cele mai mari spitale de stat, ca Spitalul Clinic Republican, ajunge la numai 43 de lei.

Costul pentru o zi de alimentație aproape s-a dublat în mai multe instituții medicale de nivel republican.

La Institutul Mamei și Copilului (IMC), de exemplu, costurile pentru alimentația pacienților sunt astăzi de 65,5 de lei pe zi. Anul trecut, aceste costuri prevăzute în bugetul IMC au fost de 38 de lei, iar la începutul anului 2022 – de 54,69 de lei.

Instituția a trebuit să-și rectifice treptat bugetul pentru alimente din cauza majorărilor cauzate de scumpirea energiei și alți factori. Europa Liberă a aflat că, la o primă rectificare anul acesta, la bugetul de 10,5 milioane de lei pentru hrana pacienților au fost adăugate încă aproape 2 milioane.

Administrația spune că nici cantitatea și nici calitatea alimentelor nu au fost afectate, iar meniul a rămas neschimbat - niciun produs nu a fost scos.

Un meniu la IMC conține brânzeturi, ouă, supe, diverse terciuri și pateuri.

Ce mănâncă un pacient oncologic de 63 de lei pe zi

Pacienții oncologici au anul acesta un meniu care costă instituția 63 de lei pe zi, cu 13 lei mai mult decât era preconizat pentru anul 2021.

Institutul Oncologic(IO) a alocat pentru anul curent peste 2,4 milioane de lei pentru alimentația pacienților.

Potrivit administrației Institutului Oncologic, inflația nu a afectat meniul pacienților oncologici. Un meniu zilnic pentru pacienții oncologici include produse specifice patologiei, secției în care este internat și dieta pe care o decide medicul.

Schimbările în meniul pacienților se face sezonier, spune administrația instituției, incluzând fructe și legume de sezon.

Copiii au un meniu diferit de cel al adulților

Un meniu pentru adulți pentru pacienții internați la Institutul Oncologic
Un meniu pentru adulți pentru pacienții internați la Institutul Oncologic
Un meniu pentru copiii internați la Institutul Oncologic din Chișinău
Un meniu pentru copiii internați la Institutul Oncologic din Chișinău

Cum se calculează costurile pentru alimentație în spitale

Directorul Spitalul Clinic Republican (SCR), Andrei Uncuța, a explicat Europei Libere că bugetul pentru alimentație este planificat în conformitate cu prețul de achiziție a produselor oferit de furnizori în cadrul procedurilor de licitații publice.

„Sunt normative de alimentare a pacienților și economiștii fac planul după anumite rigori. Planul arată că pentru fiecare pacient, avem nevoie de atâția bani”, spune Uncuța. Procedura este asemănătoare pentru toate spitalele publice.

Sumele cresc de la an la an, inclusiv din cauza diversificării meniului, dar mai ales din cauza inflației. „Anul acesta, cheltuim cu aproape 3 milioane de lei mai mult pentru alimente, decât anul trecut la aceeași cantitate”, spune Uncuța.

Contractele pentru achiziția alimentelor se încheie fie de două ori pe an, fie o dată pe sezon în funcție de produse, mai explică managerul de spital.

„Nu ne permitem acum un meniu de 100 de lei”

SCR a alocat în 10 luni ale acestui an 6,4 milioane de lei pentru alimentația pacienților, cu aproape un milion de lei mai mult decât în anul 2021.

Anul acesta, un meniu zilnic costă instituția 43 de lei, cu 11 lei mai mult decât în anul precedent.

Nu este meniul ideal, dar nu ducem insuficiență de produse, de gramaj sau calorii...

Directorul Uncuța spune că atât își permite să aloce spitalul, dar insistă că meniul conține toate cele necesare: „Nu ne permitem acum să facem un meniu de 100 de lei pe zi, dar îl diversificăm în fiecare an. Nu este meniul ideal, dar nu ducem insuficiență de produse, de gramaj sau calorii”.

Anul viitor, bugetul pentru alimentație al SCR va crește din nou în urma scumpirii produselor.

„Când faci planul, te întrebi: cum procedezi? Dacă dai la alimentație mai mult, trebuie să micșorez în altă parte...”, mai explică directorul SCR.

Totuși, directorul crede că nu va fi nevoit să taie din alte bugete, pentru că instituția primește de la an la an mai mulți bani de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, ceea ce îi permite să compenseze costurile mai mari atât pentru alimentație, cât și pentru medicamente și servicii comunale.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG