Linkuri accesibilitate

Rusia respinge retragerea din Ucraina ca o condiție pentru tratative de pace


Bloc de locuințe distrus de bombardamentele rusești, Cihuiv, regiunea Harkov, 2 decembrie 2022.
Bloc de locuințe distrus de bombardamentele rusești, Cihuiv, regiunea Harkov, 2 decembrie 2022.

Rusia a afirmat vineri că solicitările occidentale de a se retrage complet din Ucraina ca parte a unor viitoare negocieri de pace exclud orice discuții de acest fel, relatează agențiile de presă internaționale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a reiterat că președintele rus Vladimir Putin e dispus să negocieze, dar că cererea Occidentului ca Moscova să-și retragă înainte de asta armata din Ucraina este inacceptabilă.

Scholz: e nevoie rapid de o soluție diplomatică

Declarațiile lui Peskov au venit după ce Vladimir Putim a avut o conversație de o oră la telefon cu cancelarul Germaniei Olaf Scholz. Potrivit oficiului lui Scholz, șeful guvernului de la Berlin i-a spus lui Putin că „trebuie să existe o soluție diplomatică cât mai curând posibil, care să includă o retragere a trupelor rusești”.

În timpul convorbirii telefonice cu Putin, Sholz a „condamnat în special loviturile aeriene rusești asupra infrastructurii civile din Ucraina, și a subliniat hotărârea Germaniei de a sprijini Ucraina pentru a-și asigura capacitatea de apărare contra agresiunii rusești”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit.

De partea cealaltă, Putin i-a spus lui Scholz că linia Occidentului în Ucraina este „distructivă” și a cerut Berlinului să-și regândească abordarea, a adăugat Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Biden vrea să stea de vorbă cu Putin, dar cu condiții

Președintele rus Vladimir Putin e deschis pentru discuții despre o posibilă rezolvare a conflictului din Ucraina, dar Occidentul trebuie să accepte solicitările Moscovei, a mai spus Peskov, într-un anunț care vine la o zi după ce președintele Statelor Unite Joe Biden a afirmat că ar fi dispus să stea de vorbă cu liderul de la Kremlin, dar cu condiții.

Șeful administrației americane și președintele Franței Emmanuel Macron au spus joi după convorbirile avute la Casa Albă că Rusia va trebui să dea socoteală pentru acțiunile sale în Ucraina, dar președintele american a părut să întindă o ramură de măslin Moscovei, subliniind însă că nu a văzut nici un semn de schimbarea în atitudinea liderului de la Kremlin.

Președintele american nu a stat direct de vorbă cu omologul său rus de la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie. În martie, Biden spus despre Putin că e un „măcelar” care „nu poate rămâne la putere!.

Putin: atacurile rusești sunt un răspuns la „provocările” Ucrainei

În convorbirea telefonică cu Sholz, Putin a cerut ca Rusiei să i se permită să ia parte la ancheta internațională legată de ceea ce el a numit „atacul terorist” contra conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din Marea Baltică. Mai multe guverne occidentale bănuiesc că Rusia se află în spatele exploziilor.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a spus că valul masiv de bombardamente rusești care au avut loc în ultimele săptămâni în Crimeea a fost un răspuns la ceea ce el anumit „provocările” Ucrainei, între care și atacul care a avariat serios podul rusesc de peste Strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia continentală de peninsula ucraineană Crimeaa, anexată de Moscova în 2014, relatează DPA.

La vremea respectivă, autoritățile de la Kiev au salutat explozia care a distrus un segment al podului, fără însă a-și asuma vreo responsabilitate, deși Moscova a acuzat Serviciul Federal de Securitate al Ucrainei pentru acest incident.

Forțele ruse continuă să bombardeze Ucraina

Armata rusă a continuat să atace infrastructura ucraineană și trupele guvernamentale de pe linia de contact, a anunțat vineri Statul Major ucrainean, adăugând că trupele ruse se concentrează pe zeci de orașe, între care și Bahmut și Avdiivka, ținte cheie pentru forțele Moscovei în estul Ucrainei.

De la invazia Rusiei pe 24 februarie, între 10.000-13.000 de militari ucraineni au fost uciși pe câmpul de luptă, a spus joi consilierul prezidențial Mihailo Podoleak, citând cifre puse la dispoziție de Statul Major.

Armata ucraineană nu a confirmat aceste cifre, notează Associated Press, și e foarte rar ca o oficialitate de la Kiev să facă public un asemenea bilanț. Ultimele astfel de date sunt de la sfârșitul lui august, când șeful forțelor armate a spus că aproape 9.000 de militari și-au pierdut viața în război. În iunie, Podoleak spunea că 200 de soldați ucraineni mor pe zi.

Vineri, oficiul președintelui Volodimir Zelenski a spus că cel puțin trei civili au fost uciși și alți 16 răniți în ultimele 24 de ore în Ucraina, care suferă de pe urma bombardamentelor neîncetate ale Rusiei contra sistemului său energetic.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG