Linkuri accesibilitate

„Toată lumea trebuie să respecte legile”: canalul TV rus Dojd suspendat în Letonia


Redacția Dojd la Moscova, Rusia, septembrie 2021.
Redacția Dojd la Moscova, Rusia, septembrie 2021.

Consiliul Naţional pentru Media Electronică din Letonia a revocat marți, 6 decembrie licenţa de difuzare a postului de televiziune independent rus Dojd, care se exilase la Riga în luna martie.

Dojd își pierde licența în Letonia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00

Președintele Consiliului, Ivars Abolins a invocat amenințarea pe care „derapajele repetate” ale jurnaliștilor de la Dojd le reprezintă pentru securitatea națională a Letoniei, pentru spațiul ei media.

Cu o zi mai devreme, ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics avertiza că „există o limită clară între libertatea de expresie și sprijinul pentru războiul” dus de Rusia în Ucraina.

După suspendarea licenței, Ivaras Abolins, președintele Consiliului pentru Mediile Electronice era categoric: „Toată lumea trebuie să respecte legile Letoniei”, a scris el. „Însumând toate abaterile, Consiliul a ajuns la convingerea că [managementul canalului de televiziune] Dojd nu înțelege și nu este conștient de semnificația și gravitatea acestor abateri și, prin urmare, nu mai poate activa pe teritoriul țării noastre”.

Cu o săptămână înainte, Dojd fusese amendat cu 10.000 de euro pentru că a folosit o hartă a Rusiei care includea Crimeea anexată abuziv în 2014 și a folosit expresia „ai noștri” cu referire la soldații ruși trimiși pe frontul din Ucraina. „Alunecări” petrecute într-o emisiune din 1 decembrie.

Conducerea canalului Dojd și-a cerut atunci imediat scuze, a tăiat fraza controversată din înregistrarea emisiunii și a spus că a încetat să mai lucreze cu moderatorul acelei emisiuni Alexei Korostelev.

Jurnalistul însuși a spus că a fost o scăpare și a este „pregătit să fie concediat, dacă asta va rezolva problemele canalului”.

În semn însă de sprijin pentru Korostelev și pentru dreptul fiecăruia de a greși, trei din membri echipei sale au părăsit Dojd.

„A fi împotriva regimului Putin sau a războiului, nu este același lucru cu a înțelege și respecta sensibilitățile și legile țării gazdă, care odată a făcut parte din Uniunea Sovietică”, a comentat, sub acoperirea anonimatului, un jurnalist rus în exil pentru Europa Liberă. „Ceea ce au făcut jurnaliștii de la Dojd, mai ales moderatorul, este dovada unei aroganțe și neglijențe, s-ar putea spune tipice pentru media din Rusia”.

După ce s-a aflat că licența a fost retrasă, directoarea generală a canalului independent, Natalia Sindeieva, a declarat că demiterea lui Korostelev ar fi fost o greșeală și i-a cerut moderatorului să se întoarcă, relatează Radio Svoboda.

Potrivit declarației oficiale a canalului, Dojd va continua să funcționeze. Va rămâne pe YouTube, dar va înceta difuzarea pe cablu.

Cu toate acestea, Abolins a spus că mebri Consiliului Național vor cere o geo-blocare pentru Dojd pe YouTube, astfel încât canalul să nu fie accesibil în Letonia.

Natalia Sindeieva apreciază că pierderea licenței de transmisiei ar putea costa Dojd cam o treime din venituri. Totodată a anunțat că Dojd va încerca să obțină o licență în altă țară.

Redactorul-șef Tihon Dziadko, septembrie 2021.
Redactorul-șef Tihon Dziadko, septembrie 2021.

Redactorul șef al canalului de televiziune, Tihon Dziadko, a calificat revocarea licenței drept „absurdă” și „excesivă”. A comparat ceea ce s-a întâmplat în Letonia cu evenimentele de acum opt ani, din Rusia, când Dojd a fost scos de pe toate ofertele de televiziune pe cablu.

„Canalul de televiziune Dojd” a mai spus Dziadko, „a criticat mereu, critică și va continua să critice anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, învazia Federației Ruse în Ucraina și va face tot posibilul ca adevărul despre aceaste evenimente să fie cunoscut de cât mai mulți oameni, în Rusia și în afara ei”.

O decizie controversată

Publicația electronică rusă Meduza, care funcționează de câțiva ani în Letonia, a dat marți publicității o declarație în care și-a exprimat solidaritatea cu echipa de la Dojd.

Pe de altă parte, Meduza a ținut să precizeze că în cei opt ani de când activează din Letonia, autorităţile ţării gazdă nu au încercat vreodată să se amestece în politica editorială a publicaţiei. „Suntem recunoscători pentru ospitalitate”, au scris redactorii publicației Meduza, dar au calificat retragerea licenței pentru Dojd drept „nedreptă și greșită”. „Prin interzicerea canalului Dojd, oficialii letoni ajută Kremlinul să desăvârșească ceea ce a început, și anume distrugerea completă a mass-mediei independente ruse. Nu credem că situația politică din Rusia se poate schimba dacă locuitorii săi sunt lăsați singuri cu propaganda oficială " se spune în declarația publicației Meduza.

I s-au alăturat Novaya Gazeta. Europa, The Bell, Bumaga Proiekt și o serie de alte instituții media.

Kremlin-ul a comentat, cu satisfacție, problemele canalului Dojd: „Tot timpul cuiva i se pare că undeva este mai bine decât acasă. Și tot timpul cuiva i se pare că există libertate undeva, dar nu acasă”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției, subliniind eroarea unor astfel de iluzii. .

Anterior, organizația internațională Reporteri fără Frontiere apelase la autoritățile letone să nu retragă licența pentru Dojd „întrucât canalul de televiziune rămâne una dintre puținele surse de informații independente și credibile pentru publicul de limba rusă”.

Dojd a fost susținut și de Mihailo Podoleak, consilier principal al președintelui Ucrainei, care a declarat că poziția redactorului-șef al canalului, Tihon Dziadko „este incontestabil anti-război și pro-ucraineană”.

Dojd a inflamat rețelele de socializare

„Scăpările” sau „derapajele” echipei de la Dojd au inflamat și mai mult tensiuni existente deja între exilații ruși de dată recentă și cetățenii fostelor republici sovietice care-i găzduiesc, fie că este vorba de țările baltice sau Georgia, spun Europei Libere jurnaliști ruși în exil.

„Dumnezeule!”, a scris un utilizator pe Twitter, „în fine cineva nu a mai cedat în fața rușilor care cred că numai idioții de localnici trebuie să respecte legile, ei vin dintr-o mare putere și sunt peste. Opoziția rusă este singura care are de pierdut din toată această poveste.”

Un utilizator leton a salutat și el, tot pe Twitter, faptul că autoritățile nu au căzut în capcana „rușilor buni”, numai pentru că nu sprijină regimul Putin sau războiul din Ucraina.

Când vine însă vorba de publicul canalului Dojd, spun surse media Europei Libere, mai bine de jumătate sunt de partea canalului independent, o minoritate pare să înțeleagă raționamentul autorităților letone.

Dojd - un post independent de televiziune

  • Postul independent de televiziune Dojd a început să difuzeze de la Moscova în 2008.
  • În 2014, după un sondaj controversat despre asediul de la Leningrad, din timpul celui de al Doilea Război Mondial, majoritatea operatorilor de satelit și cablu au eliminat „Dojd” din oferta lor.
  • În 2021, canalul TV Dojd a fost adăugat pe lista „agenților străini”.
  • În 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, autoritățile ruse au blocat Dojd TV. Ca multe alte organizații media independente, Dojd și-a întrerupt activitatea în Rusia. O parte din redacție a plecat în exil în Letonia.
  • În iunie 2022 s-a anunțat că Dojd TV a primit o licență pentru a difuza în Letonia.
  • În decembrie 2022, Letonia a revocat licența.
  • După izbucnirea războiului din Ucraina, peste două sute de jurnalişti ruşi şi peste douăzeci de publicaţii s-au mutat în Letonia.
  • Serviciul de Securitate de Stat din Letonia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la relocarea masivă a presei ruse, care ar putea amenința securitatea spațiului informațional leton și ar putea prezenta riscuri asociate cu activitatea serviciilor de informații rusești.

Sursă: Radio Svoboda, 2022

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG