Linkuri accesibilitate

Vești proaste pentru Donald Trump


Rezultatul alegerilor din statul Georgia, unde candidatul ales de Trump a pierdut in fața senatorului democrat este doar ultima dintre veștile proaste ale acestei luni pentru fostul președinte și anunțat candidat prezidențial.

Pe ansamblu, din ce în ce mai mulți republicani se întreabă cum să scape partidul de sub controlul lui Trump, nu de alta dar de când acest control se exercită, republicanii pierd teren.

Vești proaste pentru Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

Și niciunui politician nu îi place să piardă. Sondajele de opinie arată că aspirațiile lui Donald Trump de a reveni la Casa Albă sunt serios periclitate de guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, dacă acesta candidează. Pe plan juridic, investigatorul independent Jack Smith a impus echipelor electorale din Arizona, Michigan și Wisconsin să predea toate comunicațiile cu Trump și aliații lui, ca parte a anchetei cu privire la rolul fostului președinte în încercarea de a schimba rezultatul alegerilor din 2020.

La Congres, președintele Comisiei pentru investigarea evenimentelor de la 6 ianuarie 2020, deputatul Bernie Thompson a spus că forul respectiv urmează să decidă, până la sfârșitul săptămânii, dacă să recomande inculpări, Ministerului de Justiție. La New York, un juriu a găsit firma Trump vinovată pentru o acțiune, de-a lungul a 15 ani, de a frauda autoritățile federale și statale de plata unor impozite, acest delict putându-se materializa în amenzi de circa 1,6 milioane de dolari.

Trump și-a atras mânia multor republicani după ce i-a găzduit pentru cină pe raperul antisemit Ye, fost Kanye West, și pe Nick Fuentes, care promovează supremația albilor, pentru ca într-o alocuțiune recentă Trump să sugereze, în contextul contestării alegerilor, suspendarea Constituției americane, pe care președinții jură să o aplice.

Apoi, Tribunalul Suprem a blocat încercarea lui Trump de a împiedica o comisie a Camerei Reprezentanților să obțină declarațiile sale de impozite, pe care le-a ascuns de ochiul public pe toată durata campaniilor și președinției.

Și în sfârșit, un judecător federal a cerut avocaților lui Trump să depună mărturii în plus, respingând încercarea fostului președinte de a invoca prerogative prezidențiale pentru ca aceștia să nu o facă.

În trecut alegătorii republicani s-au dovedit imuni la scandaluri și știri proaste, care îl însoțesc pe Trump, observatorii politici se întreabă însă dacă această magie nu e pe cale să-și epuizeze potențialul.

XS
SM
MD
LG