Linkuri accesibilitate

Proteste antiguvernamentale pe străzile, în închisorile și pe acoperișurile Iranului


Iranul este zguduit de proteste de la moartea unei tinere în custodia poliției în septembrie
Iranul este zguduit de proteste de la moartea unei tinere în custodia poliției în septembrie

Protestele declanșate de moartea Mahsei Amini care fusese arestată pentru că nu purta hijabul corespunzător prevederilor legii au intrat în a patra lună, iar revolta celor care vor democrație și libertate capătă noi forme.

În loc să iasă în stradă, oamenii au început să scandeze sloganuri antiguvernamentale de pe clădirile în care locuiesc în mai multe cartiere din Teheran, potrivit postărilor de pe rețelele de socializare. În același timp, protestele de stradă au continuat în unele cartiere din orașul Mashhad din nord-estul Iranului și în orașul Kermanshah din vestul țării.

Vestea noilor proteste a venit în timp ce șeful justiției din provincia nordică iraniană Mazandaran a confirmat informațiile privind revolta care ar fi izbucnit pe 18 decembrie la închisoarea Qaem Shahr.

Agenția de știri Tasnim, controlată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), l-a citat pe Mohammad Sadegh Akbari, care a declarat că violențele au durat aproximativ o oră înainte de intervenția forțelor de securitate ale închisorii.

Akbari nu a precizat dacă s-au înregistrat morți sau răniți în urma incidentului.

Cu toate acestea, unele postări pe rețelele de socializare au descris conflictul din închisoare ca fiind grav și au raportat prezența pompierilor, a ambulanțelor și a forțelor în civil.

Anterior, au circulat informații referitoare la o revoltă petrecută în închisoarea centrală din Karaj, unde sunt deținuți mulți protestatari arestați în timpul recentelor tulburări.

Organizația Iran Human Rights susținea, pe 18 decembrie, că, în urma transferului „unui deținut condamnat la moarte” în izolator pentru executarea sentinței, deținuții din pavilionul 4 al acestei închisori s-au revoltat și, blocând intrările, au scandat sloganurile „Moarte lui Hamenei” și „Moarte Republicii Islamice”. Agenția de presă semioficială ISNA a confirmat, de asemenea, moartea unui deținut în timpul luptelor cu forțele de ordine.

De la moartea lui Amini, la 16 septembrie, în timp ce se afla în custodia poliției pentru o presupusă încălcare a regulilor privind portul hijabului, au apărut numeroase rapoarte despre revolte în diferite închisori. Autoritățile judiciare nu au publicat încă informații exacte cu privire la numărul de persoane rănite și ucise în timpul revoltelor.

Au fost organizate noi proteste care au început pe 19 decembrie urmând să dureze până la 21 decembrie, într-un efort de a extinde ceea ce a devenit cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic de la revoluția din 1979.

Guvernul a reprimat sângeros revoltele, mai multe mii de persoane fiind arestate, inclusiv jurnaliști, avocați, activiști, apărători ai drepturilor digitale și alte persoane care au exprimat opoziția față de guvern. Legiuitorii au cerut o reacție și mai dură, solicitând pedepse grele, inclusiv pedepse cu moartea, pentru protestatari.

Potrivit autorităților, au avut loc deja două execuții publice, iar grupurile de apărare a drepturilor spun că multe alte persoane au fost condamnate la moarte, în timp ce peste douăzeci de persoane sunt acuzate de fapte care ar putea atrage pedeapsa cu moartea.

XS
SM
MD
LG