Linkuri accesibilitate

Expert militar: „Războiul convențional este mort!” Strategia lui Putin în Ucraina


Nou recrut rus în drum spre frontul ucrainean, după o scurtă instruire în estul îndepărtat al Rusiei, noiembrie 2022.
Nou recrut rus în drum spre frontul ucrainean, după o scurtă instruire în estul îndepărtat al Rusiei, noiembrie 2022.

Un expert militar spune că Moscova a renunțat la efortul de a „deghiza războiul în pace” și duce o campanie care „seamănă mai mult cu terorismul decât cu războiul convențional”.

În ochii expertului militar american Sean McFate, invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie a transformat o strategie invincibilă - cel puțin din perspectiva Kremlinului- într-un „blitzkrieg” eșuat și o validare a tezei sale că „războiul convențional este mort."

Expertul militar american Sean McFate: „Războiul convențional este mort”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:18 0:00

Într-un interviu cu jurnalistul Vazha Tavberidze, din redacția georgiană a Europei Libere/Libertatea, McFate spune că de atunci Moscova a renunțat la efortul de a „deghiza războiul în pace” și duce o campanie care „seamănă mai mult cu terorismul decât cu războiul convențional”, distruge infrastructura civilă de bază și terorizează populația civilă. Numai că ucrainenii sunt obișnuiți cu iernile aspre, nu sunt nici armata lui Napolen, nici armata Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Fost parașutist și autor al unui amplu studiu de strategie militară „Noile reguli ale războiului: cum poate America învinge Rusia, China și alte pericole” („The New Rules of War: How America Can Win -- Against Russia, China, and Other Threats”), McFate este acum membru al Consiliului Atlantic, profesor de strategie la Universitatea Națională de Apărare din Statele Unire și la Universitatea Georgetown, consultant al comunităților militare și de informații din Statele Unite, și expert al Națiunilor Unite.

Invazia Rusiei în Ucraina : un război clasic sau nu?

La începutul invaziei ruse, în februarie 2022, când multă lume credea că ofensiva rusă se va încheia în câteva zile, părea că tactica „războiului clasic” este din nou posibilă și de succes, spune McFate – dar această concluzie s-a dovedit repede greșită.

„Au avut mult mai mult succes în 2014, când și-au făcut propriul război neconvențional. Anul acesta au lansat un blitzkrieg din anii 1940 și au eșuat. La sfârșitul lunii martie [rușii] au schimbat tactica; s-au orientat către războiul neconvențional, care practic masacrează civili și distruge orașe așa cum au făcut în Cecenia, așa cum au făcut în Siria și așa cum fac acum în Ucraina”.

Blindate rusești distruse, în drum spre Kiev, Ucraina, 3 martie 2022
Blindate rusești distruse, în drum spre Kiev, Ucraina, 3 martie 2022

Asta a fost strategia la care Rusia a recurs sau la care s-a întors la numai câteva săptămâni de la începerea invaziei. „Războiul convențional, cel care se duce după reguli clare și implică forțe convenționale, nu mercenari, este mort”, spune McFate în interviul cu Europa Liberă iar imaginea simbol a acestei realități este convoiul de blindate, blocat în drum spre Kiev.

Greșeala Rusiei, la începutul invaziei, este că a folosit tacticile războiului convențional, că a încercat o invazie în stil clasic și s-a trezit cu o Alianță Nord-Atlantică unită împotriva sa, cu Finlanda și Suedia cerând să fie primite în NATO, mai spune expertul militar american.

Care este tactica lui Putin?

În 2015, McFate scria că „Putin are o viziune de țar pentru o Rusie Mare și gândirea strategică de a ajunge la acest țel.”

„De data aceasta, a greșit total și la scară mare”, spune McFate. „Nu știu ce s-a întâmplat acolo în Putinland. Timp de 21 de ani, a crescut magistral puterea Rusiei, treptat, de unde era în 1999. Dar în 2022 a ales cea mai greșită strategie posibilă”.

Motivele acestei greșeli sunt multiple în ochii expertului militar american și speculative: poate că s-a înconjurat din ce în ce mai mult cu oameni care nu-l mai contrazic; poate a crezut că va ocupa estul Ucrainei la fel de ușor cum a ocupat Crimeea; a subestimat cu siguranță talentul de conducător al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski dar și voința ucrainenilor de a lupta.

Dar după prima fază, clasică, a invaziei, Putin a schimbat tactica, explică McFate.

„Strategia lui Putin este acum, în primul rând, să folosească cel mai vechi aliat al Rusiei, iarna, pentru a-i îngheța pe ucraineni și a le eroda voința de a lupta. Desigur, își va îngheța și propriile trupe”, spune Sean McFate.

Dar va câștiga timp: ca să-și reînarmeze noua armată de 100.000 de oameni pentru o ofensivă de primăvară. Totodată, mizează pe „oboseala europenilor” și pe faptul că valurile succesive de sancțiuni lovesc economia Rusiei dar lovesc puternic și economiile țărilor care impun aceste sancțiuni.

Cât privește Statele Unite, McFate crede că Putin mizează pe o schimbare a politicii, în favoarea sa, pe aripa izolaționistă a partidului republican, care ar vrea ca Washington-ul să-și reducă mult sprijinul pentru Kiev și implicarea în războiul din Ucraina.

Cum poate Ucraina ține Statele Unite alături de ea?

„Ucraina trebuie să continue să înregistreze victorii politice, demne de titluri mari în media. În opinia mea, Ucraina trebuie să convingă Statele Unite să rămână implicate. Și pentru asta are nevoie să fie mereu un subiect de mare interes pentru presa americană”, spune expertul militar Sean McFate în interviul cu Europa Liberă.

În esență, continuă McFate, să țină în viață iluzia unei confruntări între David și Goliat, să pună la cale atacuri spectaculoase, chiar dacă lipsite de valoarea tactică pe teren, ca de exemplu „ceva la Moscova”, acțiuni care să demonstreze că este capabilă să lupte. Și să încurajeze dezertarea în rândul armatei ruse, pentru că pentru soldații ruși, acesta nu este războiul lor, crede Sean McFate.

Care ar trebui să fie strategia Occidentului?

Pentru McFate, este evident că puterea lui Putin, legitimitatea sa se bazează pe încrederea rușilor că alege mereu strategia corectă. Această încredere trebuie zdruncinată, în primul rând dându-le rușilor posibilitatea de a ajunge la știri corecte despre numărul de morți pe front, despre numărul celor care dezertează, în fiecare zi. Iar acest lucru, crede McFate, se poate face cu tehnologia modernă.

Un rol important, mai spune McFate, îl pot juca țările din jurul Rusiei, fostele republici sovietice.

„Să le acordăm asistență să-și întărească propriile forțe de securitate, încât acestea să devină un spin în coastele Rusiei, să oblige Moscova să se preocupe mai mult de propria securitate internă. Atunci poată Rusia (...) se va retrage din Ucraina, se va retrage din Georgia, se va retrage din aceste locuri voluntar [pentru] a-și apăra propriul regim”, încheie expertul american Sean McFate în interviul cu Vazha Tavberidze , jurnalist în redacția georgiană a RFE/RL.

(Interviul integral cu Sean McFate AICI. Versiune adaptată de Ileana Giurchescu.)

XS
SM
MD
LG