Linkuri accesibilitate

EXPLAINER | Ce poate face sistemul de rachete Patriot pentru Ucraina?


Trimiterea sistemului de apărare aeriană Patriot în Ucraina înseamnă nu doar înzestrarea Ucrainei cu o armă eficientă, ci și un gest cu o mare încărcătură simbolică.

Sistemele de rachete Patriot sunt, de multă vreme, un scut râvnit de apărare împotriva rachetelor și un element defensiv de mare interes pentru SUA și aliații din zonele disputate ale lumii. În Europa, în Orientul Mijlociu și în Pacific, acest sistem protejează împotriva unor potențiale lovituri din Iran, Somalia și Coreea de Nord.

Prin urmare, zvonul care s-a făcut auzit săptămâna trecută că SUA au fost de acord să trimită o baterie de rachete Patriot în Ucraina - armament solicitat de luni de zile de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a spori apărarea aeriană a țării sale - a fost un moment de cotitură. Oficialii americani au confirmat acordul, iar un anunț oficial este așteptat în curând. Însă experții avertizează că eficiența sistemului este limitată și este posibil ca acesta să nu schimbe prea mult situația pe front.

Dar, la urma-urmei, care sunt avantajele acestui sistem?

CE ESTE PATRIOT?

Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost utilizat pentru prima dată în anii 1980 și care poate ținti avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază de acțiune mai scurtă.

Fiecare baterie Patriot este formată dintr-un sistem de lansare montat pe camion cu opt lansatoare care pot găzdui până la patru rachete interceptoare fiecare, un radar terestru, o stație de control și un generator. Armata a declarat că are, în prezent, 16 batalioane Patriot. Un raport din 2018 al Institutului Internațional pentru Studii Strategice a constatat că aceste batalioane operează 50 de baterii, care au peste 1200 de interceptoare de rachete.

Bateriile americane sunt desfășurate, în mod regulat, în întreaga lume. În plus, sistemele Patriot sunt, de asemenea, operate sau în curs de achiziționare de către Olanda, Germania, Japonia, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia și Bahrain.

Sistemul Patriot „este unul dintre cele mai utilizate, fiabile și dovedite sisteme de apărare antirachetă aeriană de pe piață”, iar capacitatea lui de apărare antiaeriană ar putea ajuta la protejarea Ucrainei de rachetele balistice furnizate Rusiei de Iran, a declarat Tom Karako, director al proiectului de apărare antirachetă din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

COSTUL SISTEMULUI PATRIOT

De-a lungul anilor, sistemul și rachetele Patriot au fost îmbunătățite continuu. Actuala rachetă interceptoare pentru sistemul Patriot costă aproximativ 4 milioane de dolari pentru un încărcător, iar lansatoarele costă aproximativ 10 milioane de dolari fiecare, informează CSIS în raportul său din iulie privind apărarea antirachetă. La acest preț, nu este rentabil sau optim să folosești Patriot pentru a doborî dronele iraniene mult mai mici și mult mai ieftine pe care Rusia le-a cumpărat și le-a folosit în Ucraina.

„Să tragi o rachetă de un milion de dolari asupra unei drone de 50.000 de dolari este o propunere perdantă”, spune Mark Cancian, colonel în rezervă din Corpul pușcașilor marini în retragere și consilier senior la CSIS.

PROBLEMA AMPLASĂRII

O baterie Patriot poate avea nevoie de până la 90 de soldați pentru a o opera și a o întreține. Luni de zile SUA au fost reticente în a furniza acest sistem complex deoarece trimiterea de forțe în Ucraina pentru a-l opera este o soluție de neacceptat pentru administrația Biden.

Există, deopotrivă, temeri că desfășurarea sistemului ar putea provoca Rusia sau că o rachetă lansată ar putea ajunge să lovească în interiorul Rusiei, ceea ce ar putea duce la o escaladare și mai mare a conflictului. Joi, Ministerul rus de Externe a avertizat că planul american de a livra rachete sofisticate de apărare aeriană Ucrainei ar fi „o altă acțiune provocatoare a SUA” care ar putea provoca un răspuns din partea Moscovei.

Însă cererile imperioase ale liderilor ucraineni și distrugerea devastatoare a infrastructurii civile a țării, inclusiv pierderea rețelei de energie electrice și de furnizare a căldurii acum când iarna se instalează, i-au făcut pe factorii decidenți din Statele Unite să se decidă în privința furnizării sistemului Patriot.

Un obstacol-cheie va fi antrenamentul. Trupele americane vor trebui să-i instruiască pe militarii ucraineni cu privire la modul de utilizare și de întreținere a sistemului. Soldații din armată repartizați în batalioanele Patriot participă la pregătiri intensive pentru a putea localiza eficient o țintă, a o fixa cu ajutorul radarului și a trage.

SUA au mai instruit militarii ucraineni pentru a utiliza alte sisteme de arme complexe, inclusiv sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscute sub numele de HIMARS. În multe cazuri, au reușit să scurteze instruirea, ducând trupele ucrainene pe frontul de luptă în câteva săptămâni. Oficialii au refuzat să ofere detalii cu privire la cât timp va dura antrenamentul cu sistemul Patriot și unde anume se va face acesta.

CAPACITĂȚILE PATRIOT

Ucraina se confruntă cu o serie de amenințări rusești, iar sistemul Patriot este bun împotriva unora și nu atât de util împotriva altora.

Un fost oficial militar de rang înalt care cunoaște sistemul Patriot a declarat că acesta va fi eficient împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune și că reprezintă un mesaj puternic de susținere din partea SUA, dar o baterie nu va schimba cursul războiului.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, deoarece acordul cu Ucraina nu a fost încă făcut public, a precizat că o baterie Patriot are o rază lungă de tragere, dar poate acoperi doar o zonă largă limitată. De exemplu, Patriot poate proteja eficient o bază militară mică, dar nu poate proteja eficient și deplin un oraș mare, precum Kievul. Acestea ar putea asigura doar acoperirea unui sector al unui oraș.

Sistemele Patriot sunt adesea desfășurate sub forma unui batalion, care include patru baterii. Acesta nu va fi cazul Ucrainei, care, potrivit oficialilor, va primi o singură baterie.

Patriot are un radar mai puternic, care este mai bun la identificarea țintelor decât sistemul S-300 din epoca sovietică pe care ucrainenii îl foloseau până acum, dar are limitări, spun atât Karako, cât și Cancian.

Totuși, capacitatea sistemului Patriot de a ținti unele rachete balistice și aeronave ar putea proteja Kievul, dacă președintele rus Vladimir Putin și-ar propune să ducă la îndeplinire amenințarea de a lansa un dispozitiv nuclear tactic. Dar acest lucru ar depinde de modul în care bomba ar fi lansată, a spus Karako. Dacă ar fi vorba de o bombă gravitațională lansată de un avion de război, sistemul ar putea ținti aeronava; dacă ar fi vorba de o rachetă balistică de croazieră sau cu rază scurtă până la medie de acțiune, ar putea, de asemenea, să intercepteze eventual racheta, a spus Karako.

Raytheon, care produce sistemul Patriot, spune că acesta a fost implicat în 150 de interceptări de rachete balistice începând din 2015. Cu toate acestea, rata de succes a fost nu odată pusă la îndoială. Un raport de evaluare din 1992 a declarat că nu a putut găsi dovezi care să susțină rapoartele potrivit cărora sistemul ar fi atins o rată de succes de 70% împotriva rachetelor Scud în Războiul din Golf. În 2018, succesul Arabiei Saudite în utilizarea Patriot împotriva rachetelor lansate de rebelii Houthi din Yemen a fost pus sub semnul întrebării atunci când au apărut videoclipuri cu sisteme care au cedat.

Dar, dincolo de capacitățile sistemului Patriot, simpla livrare a acestuia este o grăitoare declarație de sprijin pentru Ucraina. „Există mult simbolism în acest gest”, afirmă Cancian.

XS
SM
MD
LG