Locul Nataliei Catanoi, suspendată din funcția de directoare a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, a fost luat de fostul director al Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, Iurie Crasiuc.
Cel din urmă a fost eliberat din funcție acum două luni, prin dispoziția primarului capitalei, Ion Ceban, în urma unei inspecții financiare efectuate în vara anului trecut și a unei anchete de serviciu. Informația a fost confirmată Europei Libere de șeful Direcției municipale sănătate și protecție socială, Boris Gîlca.
Inspecția financiară a constatat mai multe încălcări în domeniul achizițiilor publice, care ar fi dus la utilizarea netransparentă a banilor publici, precum și încălcări ale legislației muncii, care ar fi fost comise în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” în perioada ianuarie 2018 – iulie 2022.
Rezultatele anchetei de serviciu și evaluarea executării prescripției inspecției financiare arată că fostul manager al spitalului, Iurie Crasiuc, ar fi cumpărat consumabile medicale fără contracte de achiziții, ar fi efectuat proceduri de achiziție a consumabilelor prin licitație deschisă fără a le specifica și ar fi contractat consumabile pentru utilajul medical în sumă ce depășește valoarea preconizată în planul de achiziții.
Același raport arată că, în 2021, spitalul ar fi plătit unei companii pentru chiria lenjeriei de pat, care, de fapt, nu a fost transmisă. De asemenea, spitalul ar fi transmis în locațiune un spațiu unui agent economic, achitând serviciile comunale în locul firmei respective.
Administrația i-ar fi plătit „neîntemeiat” salariu fostului vicedirector pentru funcția de medic obstetrician-ginecolog deținută prin cumul. Inspectorii au constatat că în contractul acestuia nu era prevăzut regimul de muncă în calitate de obstetrician-ginecolog, iar fostul vicedirector ar urma să restituie instituției 119.300 de lei sau valoarea a cinci salarii medii pe economie.
Tratamente de milioane, neacoperite de CNAM
Inspecția financiară a mai constat că spitalul a utilizat resurse financiare pentru tratarea a peste 390 de cazuri care nu au fost validate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), în valoare de 4,6 milioane de lei. De asemenea, spitalul nu a respectat standardele codificării, ceea ce a dus la majorarea valorii unor cazuri, având un impact financiar de 584.000 de lei.
Astfel, în 2021, în urma încălcării condițiilor contractului cu CNAM, spitalul a fost prejudiciat cu 5,1 milioane lei, dintre care 3,2 milioane de lei au fost reținuți eșalonat pe parcursul anului 2022.
Comisia care a efectuat ancheta de serviciu a propus să fie sesizată Procuratura Anticorupție pentru examinarea în aspect penal a faptelor stabilite. Europa Liberă a întrebat Procuratura Anticorupție dacă pe numele fostului director al Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” a fost deschis un dosar penal, însă până la publicarea articolului nu a primit niciun răspuns.
În urma inspecției financiare și a anchetei de serviciu, Iurie Crasiuc a scris mai multe explicații și a prezentat un plan de lichidare a neconformităților.
Iurie Crasiuc a fost director interimar al Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din noiembrie 2018, iar în iulie 2020 a câștigat concursul pentru funcția de director.
El a fost numit vicedirector pe dezvoltare strategică a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pe 16 ianuarie, când Ministerul Sănătății a anunțat suspendarea din funcție a directoarei instituției. Conform legislației, după suspendarea directorului, locul acestuia este ocupat de vicedirector.
Între anii 2003 și 2015, Crasiuc a fost director al stației de asistență medicală urgentă prespitalicească Centru din Chișinău.