Linkuri accesibilitate

Podcastul „În esență...” | Reforma justiției moldovene: între succes, sabotaj, blocaj și colaps?


Jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc și ex-viceministrul Justiției Nicolae Esanu
Jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc și ex-viceministrul Justiției Nicolae Esanu

Adunarea generală a judecătorilor, programată pentru 17 martie, va  demonstra calitatea magistraților dacă va fi deliberativă, iar dacă nu – va confirma că aceștia sabotează premeditat reformele din justiție.   

Autoritățile, totuși, trebuie să aibă în vedere „soluții extraordinare” pentru situația în care la această adunare nu va fi întrunit cvorumul necesar, consideră Nicolae Eșanu, ex-viceministru al Justiției și fost reprezentant al R. Moldova la Comisia de la Veneția.

Adunarea generală a judecătorilor ar urma să aleagă, la 17 martie, șase din cei 12 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe fundalul pre-vettingului [evaluarea candidaților pentru funcția de membru al CSM], care a generat demisia mai multor judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ), printre care se numără și conducătorii celor două instituții – CSJ și CSM, instituții-cheie din sistemul justiției moldovene. Acest fapt/ riscă să blocheze procesele din sistemul de justiție, potrivit mai multor experți.

Reforma justiției moldovene: între succes, sabotaj, blocaj și colaps?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:13 0:00

În cadrul podcastului Europei Libere „În esență...”, Nicolae Eșanu a spus că, la 17 martie, judecătorii vor avea posibilitatea să demonstreze că „toate insinuările privind blocarea procesului sunt false” și că, în caz contrar, vor exista circumstanțe prin care să se constate că „majoritatea judecătorilor din R. Moldova blochează procesul.”

„Dacă nu va fi cvorum și adunarea nu va deliberativă va fi un semnal clar că judecătorii din R. Moldova nu se ridică la nivelul minim al așteptărilor și că majoritatea lor nu-și merită statutul. Sper că acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Nicolae Eșanu.

Întrebat dacă admite un colaps al sistemului de justiție, urmare a acestor blocaje, Nicolae Eșanu a spus că Guvernul și Parlamentul trebuie să identifice din timp „soluții extraordinare”.

„Noi nu putem să rămânem ostatecii judecătorilor care ar putea bloca întreg procesul, neconvocându-se în mod repetat la Adunare”, a spus Nicolae Eșanu.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Sunt, oare, rezultatele pre-vettigului pentru CSM o oglindă a sistemului judiciar moldovean?
  • Au înțeles suficient de bine judecătorii ce și-a propus Comisia pre-vetting și evaluarea extraordinară? A fost evaluarea, poate, excesiv de exigentă?
  • De ce Bruxellesul salută felul în care are loc pre-vettingul și „micile succese”, iar în plan local acestea sunt, în mare parte, criticate?
  • Care au fost motivele ce i-au determinat pe mai mulți judecători să-și dea demisia, fapt ce a condus la paralizarea activității unui segment al justiției?
  • Cine trebuie să dialogheze cu magistrații în contextul crizei sistem-guvernare?
  • De ce și cât de mulți magistrați nu au „auzit” apelul președintelui Maiei Sandu să lucreze „de aceeași parte a baricadei”.
  • Care au fost greșelile guvernării în implementarea reformelor în justiție?
  • Cine controlează justiția moldoveană?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG