Linkuri accesibilitate

Zelenski: Linia frontului este „sub control”, în ciuda luptelor sângeroase din Bahmut


Mâna unui soldat ucrainean aflat la un punct de stabilizare medicală de pe linia frontului, 28 februarie.
Mâna unui soldat ucrainean aflat la un punct de stabilizare medicală de pe linia frontului, 28 februarie.

În discursul său video nocturn din 1 martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au "fiecare zonă a frontului sub control".

El a adăugat că civilii continuă să sufere din cauza "terorii deliberate" a Moscovei, care vizează infrastructura civilă.

„În cea mai mare parte a țării, unde am reușit să asigurăm o securitate relativă, s-ar putea ca viața să nu se poată compara cu cea a oamenilor care trăiesc în zonele de frontieră cu Rusia și în sudul țării noastre", a declarat Zelenski, menționând atacurile constante ale artileriei rusești împotriva orașelor de pe linia frontului.

Kievul spune că situația din Bahmut este „din ce în ce mai complicată”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

De asemenea, Zelenski a precizat că „iarna s-a încheiat” și că guvernul „a reușit să furnizeze Ucrainei energie și căldură”.

Anterior, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a scris pe Twitter că Ucraina i-a administrat președintelui rus Vladimir Putin „o altă înfrângere majoră” supraviețuind frigului iernii, în ciuda atacurilor continue ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice civile. Kuleba a mulțumit, de asemenea, aliaților Kievului pentru că „au fost alături de Ucraina”.

Kuleba face aceste comentarii în contextul intenselor lupte din orașul Bahmut și din jurul acestuia, unde apărătorii ucraineni s-au confruntat cu val după val de atacuri rusești. Armata ucraineană a raportat la 1 martie o nouă creștere a atacurilor împotriva orașului din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei.

La Bruxelles, diplomații Uniunii Europene se pregăteau să aloce 1 miliard de euro pentru achiziționarea de muniție de artilerie de care Kievul are mare nevoie, potrivit unui proiect de propunere văzut de agenția franceză de presă AFP.

Oficialii UE estimează că Ucraina trage aproximativ șapte mii de obuze pe zi, comparativ cu până la 50 de mii de obuze trase zilnic de forțele rusești. Miniștrii Apărării din UE sunt așteptați să discute propunerile în cadrul unei reuniuni la Stockholm în perioada 7-8 martie.

Armata rusă a lansat, de asemenea, atacuri asupra orașelor Donețk Lyman, Avdiivka și Șakhtar, care, împreună cu Bahmut, au fost principalele ținte ale ofensivei rusești timp de mai multe săptămâni, informează Statul Major General al Ucrainei în raportul său zilnic.

Forțele ucrainene au respins peste 85 de atacuri inamice într-o zi, a precizat armata, o creștere puternică în comparație cu cele 60 de atacuri din ultimele 24 de ore. Două drone de fabricație iraniană au fost, de asemenea, doborâte de apărarea aeriană ucraineană, a precizat armata, adăugând că mai mulți civili au fost răniți în cele douăsprezece raiduri aeriene și în cele două atacuri cu rachete înregistrate în ultima zi.

Nu ne vom sacrifica oamenii pentru atât de puțin

Rusia a folosit un număr mare de soldați de infanterie în încercările sale neîncetate de a înconjura Bahmutul, punând o presiune tot mai mare asupra forțelor ucrainene.

„Rusia nu cruță deloc oamenii, trimițându-i să ne asalteze constant pozițiile. Intensitatea luptelor nu face decât să crească", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de seară din 28 februarie.

Lupte de stradă, în centrul orașului Bahmut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00

La 28 februarie, un oficial al Departamentului american al Apărării a spus că pe linia frontului din Ucraina se poartă lupte grele, dar a declarat că nu se așteaptă ca Rusia să poată obține câștiguri teritoriale semnificative pe termen scurt.

„S-ar putea să vedeți mici porțiuni de teritoriu cucerite sau pierdute în următoarele săptămâni și luni”, a afirmat Colin Kahl, subsecretarul american al apărării pentru politică, în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților a SUA. „Nu prea văd nimic care să sugereze că, în următorul an, rușii ar fi capabili de o ofensivă în Ucraina și nici că ar putea obține câștiguri teritoriale semnificative."

Pe 27 februarie, generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat că situația din zona Bahmut a devenit „extrem de tensionată”.

„În ciuda faptului că a suferit pierderi semnificative, inamicul a aruncat în luptă cele mai bine pregătite unități de asalt ale mercenarilor Wagner, care încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre și să încerce să înconjoare orașul", a declarat Sirskii.

Confruntate cu o creștere constantă a presiunii rusești, forțele ucrainene s-ar putea „retrage strategic” din Bahmut, a afirmat un consilier al lui Zelenski la 28 februarie.

„Rusia încearcă să încercuiască Bahmutul chiar acum și își folosește, după cum se plare, cele mai bune trupe Wagner, cele mai antrenate și experimentate pentru a face acest lucru", a declarat consilierul economic Oleksandr Rodnianski pentru CNN.

„Armata noastră va evalua, desigur, toate opțiunile. Până acum, au apărat orașul, dar, dacă va fi nevoie, se vor retrage strategic - pentru că nu ne vom sacrifica oamenii pentru atât de puțin", a spus Rodnianski.

Zelenski a făcut apel la aliații occidentali ai Kievului să furnizeze Ucrainei avioane de război care ar permite forțelor ucrainene să pună în aplicare o apărare mai eficientă.

XS
SM
MD
LG