Linkuri accesibilitate

„Suntem într-o situație confuză”. În grija cui rămân tinerii specialiști după reforma spitalelor?  


La spitalul raional Orhei, în ultimii ani au venit cinci tineri specialiști, care fac zilnic naveta de la Chișinău sau din raioanele vecine
La spitalul raional Orhei, în ultimii ani au venit cinci tineri specialiști, care fac zilnic naveta de la Chișinău sau din raioanele vecine

Acordarea unor facilități pentru tinerii medici care merg să lucreze în raioane a rămas pe umerii administrației publice locale. Cel puțin, asta spune, într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Sănătății.

De cealaltă parte, președinții de raioane afirmă că nimeni nu a discutat cu ei acest aspect, iar directorii spitalelor cred că responsabilitatea îi revine ministerului, odată ce a preluat funcția de fondator.

Până la reformă, consiliile raionale, în calitate de fondatori ai spitalelor raionale, trebuiau să ofere tinerilor specialiști spațiu locativ sau alte facilități pentru a-i stimula și a-i ajuta să lucreze în provincie.

Chiar dacă instituțiile medicale au trecut în subordinea Ministerului Sănătății, autoritatea susține că a convenit cu administrațiile publice locale ca acestea să păstreze aceste obligații. Mai mulți președinți de raioane cu care a stat de vorbă Europa Liberă au fost, însă, surprinși de această veste.

„Logic, ministerul ar trebui să-și ia această responsabilitate, dar nu am un răspuns concret. Noi nu am discutat despre asta. Ministerul s-a interesat cum mai repede să preia spitalele”, a declarat președintele raionului Glodeni, Ion Cojocari.

„Acest subiect nu a fost discutat și procedura de schimbare a fondatorului nu s-a realizat. Da, noi avem apartamente sociale, dar ele sunt planificate nu doar pentru personalul medical, ci și pentru alți beneficiari”, a spus vicepreședintele raionului Fălești, Veaceslav Fusu.

„Este o consecință a unei reforme incomplete, nesistemice, unde se intervine doar la un anumit nivel și nu se ține cont de toate aspectele. S-a schimbat fondatorul și atât. Suntem într-o situație confuză. Nu este clar de ce aceste competențe revin tot administrațiilor publice locale. Nu știu cu cine s-a discutat. Cel puțin, nu cu noi”, a spus directorul Congresului Autorităților Locale Moldova (CALM), Viorel Furdui.

Tineri specialiști, pe drumuri din cont propriu

Absolvenții universității de medicină sunt reticenți atunci când sunt obligați să lucreze în raioane. Statul le oferă o indemnizație unică de 120.000 de lei, însă mulți dintre ei nu vor să meargă în sate pentru că nu au un loc de trai asigurat acolo, mai ales dacă au întemeiat deja familii și s-au stabilit în capitală.

La spitalul raional Orhei, de exemplu, în ultimii ani au venit cinci tineri specialiști. Ca și mulți alți medici din acest spital, ei bat zilnic drumurile de la Chișinău sau din raioanele vecine pentru a ajunge la muncă.

„Este un colac de salvare pentru populația raionului Orhei faptul că medicii fac naveta. Avem peste 20 de medici care fac naveta, dintre care 90% pe ruta Chișinău-Orhei. La capitolul asistenți medicali, avem 35 de specialiști care vin din Chișinău, Dubăsari, Telenești, raioanele adiacente. Unii vin cu transportul public, alții - cu transportul personal. Am făcut solicitări la administrația publică locală să le achite drumul. Deocamdată, nu avem un rezultat, dar sperăm că, odată ce am trecut la Ministerul Sănătății, problema se va rezolva”, povestește directoarea spitalului raional Orhei, Elena Palanciuc.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a cerut administrației spitalului o listă a angajaților care fac naveta și numărul de kilometri pe care aceștia îi parcurg zilnic, însă totul s-a oprit aici, iar medicii vin în continuare la muncă din bani proprii.

Zeci de medici și asistenți fac naveta la Orhei din bani proprii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00

Și la spitalul raional Anenii-Noi, tinerii specialiști fac naveta. „Avem doi medici chirurgi care vin de la Chișinău și o tânără pediatru care lucrează la noi de o lună și stă în chirie. Noi nu o putem ajuta cu plata chiriei, nici nu avem cum să îi oferim un spațiu locativ”, spune directorul spitalului, Alexandru Nastas.

Directorii de spitale nu știu cui să ceară

La Fălești, consiliul raional oferă tinerilor specialiști apartamente. Cel puțin, asta se întâmpla până la reformă.

„Nu știu, chiar vreau și eu să întreb. Vom vedea cine îi va ajuta pe tinerii specialiști. Poate, va fi încheiat un memorandum între consiliul raional și Ministerul Sănătății. Oricum, apartamentele nu erau doar pentru tinerii specialiști care vin la spital, ci și pentru cei de la centrul de sănătate. Cred că și pentru ai noștri se va găsi o soluție. Nu avem, deocamdată, tineri care să vină”, spune directorul spitalului raional Fălești, Iurie Osoianu.

Repartizare în spitale: Singurii tineri specialiști de la Florești abia așteaptă să plece, după cei 3 ani obligatorii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:49 0:00

La Cantemir, nu a mai venit un tânăr specialist de 5 ani. Abia în 2024 este așteptată o terapeută, care a încheiat deja un contract cu spitalul.

„Am primit asigurări de la consiliul raional, care era fondator până acum, că vom avea spațiu locativ pentru tinerii specialiști. Fondatorul are această obligație, dar, în principiu, consiliul raional ar fi interesat să vină tineri specialiști în raion și ar putea să se implice în repartizarea apartamentelor pentru ei. Chiar dacă s-a schimbat fondatorul, tot va căuta soluții. Dorință să fie”, crede directorul spitalului raional Cantemir, Anatolie Răcilă.

La sfârșitul lunii decembrie, spitalele raionale au trecut din gestiunea autorităților publice locale în subordinea Ministerului Sănătății. Decizia a provocat multe discuții în contradictoriu în spațiul public, fiind supusă consultărilor abia după ce a fost aprobată în prima lectură de Parlament.

Inițiativa a venit de la un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Nici autoritățile locale, nici experții în sănătate nu au fost de acord cu schimbarea, care, în opinia lor, s-a făcut în pripă și ar fi fost în măsură să încalce dreptul la proprietate. Într-un final, s-a decis că spitalele vor fi subordonate Ministerului Sănătății, iar clădirile și terenurile aferente vor rămâne în gestiunea autorităților publice locale.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG