Cei patru sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității în Kosovo în timpul războiului împotriva Serbiei din 1998 -99 dar și după încetarea luptelor. Procuratura a identificat până acum 312 martori.
Fostul președinte kosovar Hashim Thaci (aprilie 2016 – noiembrie 2020), care neagă toate acuzațiile, este acuzat că ar fi organizat și coordonat acțiuni de reprimare a presupușilor dușmani ai Armatei de Eliberare a Kosovo (KLA), inclusiv sârbi și romi, în timp ce rebelii căutau să preia puterea în regiunea separatistă.
Procurorii spun că Thaci, poreclit „Șarpele” în timpul războiului, este responsabil împreună cu alți comandanți ai milițiilor kosovare de peste 100 de crime comise de KLA, de la execuții la decesul deținuților în urma torturilor la care au fost supuși.
De ce este important procesul?
Este unul dintre cele mai importante și complicate procese apărute în urma războaielor iugoslave din anii 1990, în care liderii Armatei de Eliberare a Kosovo, considerați acasă eroii și eliberatorii, se confruntă cu acuzații grave de crime de război, comentează publicația Balkan Insight.
„Acest proces se referă la patru persoane acuzate că au comis crime cumplite în timpul dar și după război, când luptele încetaseră, împotriva unor persoane din diferite grupuri etnice”, a declarat și Hugh Williamson, director pentru Europa și Asia Centrală la organizația internațională Human Rights Watch. „După atâția ani, este o șansă pentru victime să afle ce s-a întâmplat și evidențiază impunitatea omniprezentă care încă mai planează asupra conflictului din Kosovo și în general, asupra războaielor din fosta Iugoslavie”, a mai spus Williamson.
Crimele de care sunt acuzați includ crime împotriva umanității cum ar fi persecuție, condamnări la închisoare, tortură, omor și dispariții forțate dar și crimele de război precum arestări și detenții ilegale sau arbitrare, tratament inuman și acte de tortură.
Rechizitoriul susține că cei patru foști lideri ai milițiilor kosovare sunt responsabili de abuzuri împotriva presupușilor oponenți, aflați în locurile de detenție ale Armatei de Eliberare, din Kosovo și nordul Albaniei. Se presupune că în aceste centre de detenție s-au comis aproape 100 de crime.
Războiul de independență al regiunii Kosovo față de Serbia a provocat moartea a peste 10.000 de oameni -- cei mai mulți dintre ei etnici albanezi din Kosovo. Peste 1.600 de persoane sunt încă date dispărute. Luptele s-au încheiat după o campanie de bombardament a NATO împotriva Serbiei, care a durat 78 de zile.
Kosovo, cu o populație majoritar albaneză, și-a declarat independența față de Serbia în 2008, o mișcare recunoscută de majoritatea statelor occidentale, dar nu de Serbia sau de aliații săi Rusia și China. Nici de mai multe țări din Uniunea Europeană, cum ar fi România și Spania.
Eroi sau criminali? Ce spune apărarea
Într-un interviu acordat în ajunul deschiderii procesului de la Haga, avocatul apărării Gregory Kehoe a declarat pentru publicația online Balkan Insight ( BIRN)că cei patru foști lideri ai milițiilor kosovare nu erau criminali de război, ci luptau pentru eliberarea de opresiunea sârbă.
Mai mult, Kehoe a argumentat că, deși se poate să fi fost comise crime, inculpații nu sunt responsabili, deoarece Armata de Eliberare a Kosovo – în pofida numelui - era o mișcare populară și nu o armată reală, cu un lanț de comandă vertical bine structurat.
„Președintele Thaci și coacuzații săi au fost luptători pentru libertate care încercau să elibereze Kosovo de sub opresiunea de zeci de ani a regimului sârb. Este ce vom demonstra pe parcursul acestui proces”, a mai spus Kehoe.
În rechizitoriu se spune că Thaci a fost membru fondator al Armatei de eliberare a Kosovo (KLA), iar în iunie 1998 a devenit șeful Direcțiilor Politice și Informaționale ale KLA. La sfârșitul lunii martie 1999, el devenise și prim-ministru al Guvernului Provizoriu al Kosovo și comandant șef al KLA, se mai arată în rechizitoriu.
Împreună cu cei trei co-inculpați, Thaci este acuzat că este responsabil personal pentru crimele comise, în calitate de membru al unei „organizații criminale comune” și de lider al KLA. Este acuzat și că a ajutat și favorizat comiterea crimelor.
Comandant al milițiilor kosovare în timpul războiului din 1998-1999, Thaci și-a dat demisia din funcția de președinte al Kosovo în noiembrie 2020, după ce s-a confirmat că Tribunalul special de la Haga a acceptat rechizitoriul împotriva sa.
Tribunalul de la Haga pentru crimele comise în Kosovo
Tribunalul special pentru Kosovo este mandatat să analizeze acuzațiile de crime de război și crime împotriva umanității aduse împotriva membrilor Armatei de eliberare a Kosovo în timpul războiului din 1998-99 pentru a obține independența față de Serbia.
Este rezultatul unui raport din 2010 al al Consiliului Europei privind crimele grave comise în timpul dar și după război de unii membri ai KLA, inclusiv Thaci. Uniunea Europeană a creat un grup special de investigații pentru a examina aceste acuzații. În 2014 s-a ajuns la concluzi că există temeiuri pentru rechizitoriu și Uniunea Europeană a început crearea Tribunalului special, instalat acum la Haga.
Funcționează în conformitate cu legea kosovară, dar are sediul în Olanda pentru a proteja martorii de intimidare.
În 2020, Consiliul Europei a declarat că acuzațiile împotriva lui Thaci și a altor persoane se referă la presupusa răpire și dispariție a cel puțin 100 de civili, majoritatea sârbi și romi, dar și a unor oponenți politici, etnici albanezi.
Drumul până în sala de judecată a fost lung. Inculpații au fost aduși la Haga și puși în detenție în noiembrie 2020, iar Kehoe a spus că inițial acuzarea a informat tribunalul că procesul s-ar putea deschide în termen de șase luni, în primăvara lui 2021.
Acuzații au fost ținuți atâția ani în detenție, precizează AFP, deoarece Tribunalul pentru Kosovo a fost preocupat de protecția martorilor. Anterior, mai multe tentative de a deschide procese în care era implicată fosta Armată pentru Eliberare din Kosovo au eșuat din cauză că martorii au fost intimidați și au refuzat să mai conlucreze.