Linkuri accesibilitate

Marea Britanie blochează difuzarea reuniunii ONU privind copiii ucraineni convocată de Rusia


Președintele rus Vladimir Putin (stânga) se întâlnește cu Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, la reședința de stat Novo-Ogariovo, în apropierea Moscovei, pe 16 februarie.
Președintele rus Vladimir Putin (stânga) se întâlnește cu Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, la reședința de stat Novo-Ogariovo, în apropierea Moscovei, pe 16 februarie.

Marea Britanie a blocat transmisia pe internet a unei reuniuni neoficiale a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, programată pentru 5 aprilie, la care urma să ia cuvântul Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului.

„Nu ar trebui să i se permită o platformă ONU pentru a-și răspândi minciunile", a declarat un purtător de cuvânt al misiunii britanice la ONU, citat de Reuters. „Dacă vrea să dea socoteală de acțiunile sale, o poate face la Haga”.

Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis luna trecută mandate de arestare pentru Lvova-Belova și pentru președintele rus Vladimir Putin, care sunt acuzați de crime de război legate de deportarea ilegală a copiilor ucraineni și de transferul ilegal de persoane din Ucraina în Rusia de la invadarea acesteia în februarie 2022.

Lvova-Belova a fost invitată să participe virtual la reuniune după ce toți cei 15 membri ai consiliului au fost de acord să permită ca reuniunea să fie transmisă pe internet de către Națiunile Unite.

„Mâine, Rusia va organiza o reuniune informală a ONU privind evacuarea copiilor ucraineni din Ucraina în Rusia. Rusia a invitat-o pe Maria Lvova-Belova să facă o informare. CPI a emis luna trecută un mandat de arestare pe numele ei. Ambasadorul Marii Britanii nu va participa", a precizat misiunea Marii Britanii la ONU pe Twitter la 4 aprilie.

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a răspuns pe Twitter, afirmând că Rusia „va bloca de acum înainte transmisiunile pe internet ale ONU ale tuturor reuniunilor similare, invocând clauza de cenzură britanică".

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat luna trecută reporterilor că reuniunea informală a membrilor Consiliului de Securitate, care va avea loc pe 5 aprilie, a fost planificată cu mult înainte de anunțul CPI și că nu a fost gândită ca o replică la acuzațiile aduse lui Putin și Lvova-Belova.

Copii ucraineni deportați de Rusia în Crimeea s-au întors la familiile lor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00

Presupusa deportare de către Kremlin a zeci de mii de copii din Ucraina în Rusia sau în zonele ocupate de forțele rusești a fost un subiect important în cadrul reuniunii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Elveția.

Moscova susține că transferul copiilor ucraineni în Rusia face parte din campania umanitară de protecție a orfanilor și copiilor abandonați în zona de război.

Dar Consiliul s-a arătat sceptic pe 4 aprilie, cerând Rusiei să ofere acces și informații despre copiii ucraineni și alți civili transferați cu forța pe teritoriul aflat sub controlul său.

Cel mai important organism al ONU pentru drepturile omului a adoptat o rezoluție prin care a cerut Moscovei „să înceteze transferul forțat ilegal și deportarea civililor și a altor persoane protejate în Ucraina sau în Federația Rusă”.

Textul, care a fost adoptat cu votul favorabil a 28 din cei 47 de membri ai Consiliului, cu 17 abțineri și cu opoziția doar a Chinei și a Eritreei, sublinează, în special, problema transferului„copiilor, inclusiv al celor din instituțiile de îngrijire, al copiilor neînsoțiți și al copiilor separați”.

Votul duce la prelungirea mandatului Comisiei internaționale independente de anchetă privind Ucraina, despre care Ucraina spune că este esențială pentru a face Rusia să răspundă pentru crimele sale.

XS
SM
MD
LG