Linkuri accesibilitate

Atacurile Rusiei în estul Ucrainei continuă. Soarta orașului Bahmut, neclară


Militari ucraineni pe un obuzier autopropulsat în apropierea orașului Bahmut pe 7 aprilie, 2023
Militari ucraineni pe un obuzier autopropulsat în apropierea orașului Bahmut pe 7 aprilie, 2023

Forțele rusești continuă să lanseze zeci de atacuri militare în regiunile de est ale Ucrainei. În ultima zi, armata ucraineană a respins în jur de 60 de astfel de atacuri, anunță Statul Major General al Ucrainei.

Într-o declarație emisă de instituție, pe 8 aprilie, se spune că armata rusă a continuat să vizeze estul industrial al țării, concentrându-se asupra orașelor și localităților Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka din regiunea Donețk.

„În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat două rachete și 35 de lovituri aeriene, a efectuat peste 40 de atacuri din sistemele de lansare a rachetelor”, au precizat cei de la Statul Major.

Armata ucraineană a mai spus că forțele rusești din regiunile Zaporojie și Herson se pregătesc pentru ceea ce Kievul a descris ca fiind evacuarea civililor în Crimeea.

În orașul Feodosia, din estul Crimeii, au fost raportate explozii pe 8 aprilie. Liderul instalat de Rusia în peninsulă a declarat că a fost vorba de o rachetă ucraineană și că aceasta a fost doborâtă de forțele rusești.

Președintele rus Vladimir Putin, în privința căruia este emis un mandat de arest din partea Curții Penale Internaționale, a ordonat armatei sale să obțină controlul total asupra regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, zone anexate ilegal de Rusia. În Ucraina se vorbește despre o contraofensivă pentru a recupera mai multe teritorii.

Noile atacuri au loc în contextul în care apar mai multe informații, potrivit cărora forțele rusești au avansat în orașul Bahmut. La 7 aprilie, oficialii militari britanici au declarat în ultimul lor raport zilnic că forțele rusești s-au deplasat probabil în centrul orașului și au capturat malurile vestice a râului Bahmutka.

Campania de preluare a controlului asupra orașului Bahmut, care durează deja opt luni, a dus la cea mai lungă și potențial cea mai sângeroasă bătălie a invaziei, pe care Vladimir Putin a lansat-o pe 24 februarie 2022.

Între timp, Ministerul britanic al Apărării a declarat că încercarea Rusiei de a „degrada grav” infrastructura energetică a Ucrainei, a eșuat, probabil.

„Rusia a efectuat lovituri de rază lungă din octombrie 2022, dar atacurile la scară largă au devenit mai rare de la începutul lunii martie 2023”, a declarat ministerul în ultima sa actualizare zilnică de informații din 8 aprilie.

„Companiile ucrainene de exploatare a rețelelor continuă să se aprovizioneze cu transformatoare de înlocuire și alte componente critice”, a precizat Ministerul britanic al Apărării, adăugând că „situația în sectorul energetic a Ucrainei se va îmbunătăți probabil odată cu sosirea vremii mai calde”.

Pe 7 aprilie, la o moschee de la periferia Kievului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații ucraineni musulmani pentru a sărbători Iftarul, masa de seară care marchează sfârșitul Ramadanului (postului).

Zelenski și-a repetat îndemnul de a recâștiga controlul asupra Crimeei, patria istorică a tătarilor din Crimeea, o minoritate etnică musulmană.

El a remarcat că Rusia și-a început campania împotriva Ucrainei odată cu anexarea Crimeei în 2014 și a promis: „Acolo unde a început calea răului, acolo ne așteaptă victoria, sunt sigur. Victoria asupra acestui rău. Eliberarea Crimeii nu are o alternativă”.

XS
SM
MD
LG