Linkuri accesibilitate

SUA consideră că reporterul Wall Street Journal a fost „reținut pe nedrept” de Rusia


Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich
Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich

Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ) ca fiind „reținut pe nedrept” de Rusia și a cerut eliberarea sa imediată.

Secretarul de stat Antony Blinken a stabilit că Gershkovich a fost reținut pe nedrept, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, la 10 aprilie.

„Jurnalismul nu este o crimă”, a declarat Patel. „Condamnăm reprimarea continuă a vocilor independente din Rusia de către Kremlin și războiul continuu al autorităților împotriva adevărului”.

Patel a mai spus că Statele Unite solicită Rusiei să îl elibereze imediat pe Gershkovici, care a fost reținut la 29 martie în orașul Ekaterinburg din Urali de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și acuzat săptămâna trecută de spionaj.

Sintagma „reținut pe nedrept” semnifică faptul că responsabilitatea pentru acest caz va fi transferată biroului trimisului special pentru afaceri cu ostatici, ceea ce va crește profilul politic al detenției lui Gershkovici și va permite administrației Biden să aloce mai multe resurse pentru a asigura eliberarea acestuia.

WSJ a negat categoric acuzațiile aduse lui Gershkovich și a cerut eliberarea acestuia. Președintele SUA, Joe Biden, și liderii Senatului SUA au cerut, de asemenea, eliberarea lui Gershkovici.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat anterior, la 10 aprilie, că reținerea lui Gershkovici de către Rusia este un „act nerușinat și încalcă libertatea presei, pe care Grupul Băncii Mondiale o recunoaște de mult timp ca fiind vitală", inclusiv siguranța jurnaliștilor.

„Libertatea presei sporește transparența și responsabilitatea. Aceasta menține un control asupra guvernării, expune corupția, transmite idei, promovează inovația”, le-a spus Malpass reporterilor, adăugând că speră ca Gershkovich și familia sa să fie reuniți în curând.

FSB a anunțat pe 30 martie că a deschis un dosar de spionaj împotriva lui Gershkovici pentru că a colectat ceea ce serviciul secret consideră că sunt „secrete de stat” despre complexul militar industrial al Rusiei. FSB a susținut că Gershkovici a acționat în baza unor instrucțiuni din partea Statelor Unite.

Un tribunal din Moscova a acceptat cererea FSB de a-l aresta pe Gershkovich pentru două luni.

Patel a declarat anterior că Rusia nu a acordat încă accesul consulului american la Gershkovich. „În acest moment, este o încălcare a obligațiilor Rusiei în cadrul convenției noastre consulare și o încălcare a dreptului internațional”, a declarat Patel. „Am subliniat necesitatea ca guvernul rus să ofere acest acces cât mai curând posibil”.

Patel a mai spus că, în weekend, Moscova a notificat oficial Washingtonul cu privire la arestarea jurnalistului. Patel a afirmat din nou că Statele Unite solicită, de asemenea, Rusiei să îl elibereze pe cetățeanul american Paul Whelan, fost pușcaș marin american deținut în Rusia din 2018 pe baza a ceea ce Washingtonul numește „acuzații inventate”.

XS
SM
MD
LG