Linkuri accesibilitate

Acuzații reciproce | Cresc tensiunile dintre China și SUA cu privire la Taiwan


La Forumul anual Shangri-La de la Singapore, oficialități din domeniul apărării americane și chineze au lansat acuzații reciproce, accentuând tensiunile cu privire la Taiwan.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că Statele Unite nu vor tolera presiuni asupra aliaților din regiune, din partea Chinei și a avertizat forțele armate chineze în legătură cu ”interceptări” neprofesionale ale unor avioane, deasupra Mării Chinei de Sud.

Acuzații reciproce | Cresc tensiunile dintre China și SUA cu privire la Taiwan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Anterior, ministrul chinez al apărării, Li Shangfu acuzase „anumite țări” că se amestecă în afacerile interne ale altor state și că construiesc „alianțe militare exclusiviste” în regiunea India – Pacific. Referirile au fost la Statele Unite și aliații lor care au întărit coordonarea și capabilitățile, ca răspuns la comportamentul agresiv al Chinei, în regiune.

General locotenent, Jing Jianfeng a fost chiar mai direct, cu referire la afirmațiile lui Austin când a spus că „Statele Unite folosesc mijloace de cointeresare și presiune”, transformând alte țări în arme ale unui sistem menit să mențină hegemonia, „lăsând impresia că hegemonia este ceva bun”. Aceste replici acide vin pe un fundal în care ambii lideri ai celor două țări au lăsat impresia că își doresc să depășească impasul din raporturile bilaterale la reuniunea Grupului celor șapte de la Hiroshima, în Japonia.

Dar recente incidente militare la Marea Chinei de Sud și în strâmptoarea Taiwan, îngreunează drumul către progres. Cu două săptămâni în urmă, oficialități americane au caracterizat drept „excesiv de agresivă” o apropiere dintre avioane militare chineze și americane, apoi o navă militară chineză a intrat pe traiectoria navelor americană, USS Chung-Hoon și canadiană, HMCS Montreal. Manevra riscantă a adus nava chineză prea aproape, forțând ambarcațiunea americană să încetinească pentru a evita ciocnirea.

Analiști spun că acțiunea a fost probabil menită să demonstreze hotărîrea Chinei, să „crească riscul prezentat de incertitudine”, în legătură cu prezența navelor respective și să accentueze presiunile asupra Washingtonului de a oferi Beijingului mai mult din ceea ce își dorește, înainte de reluarea negocierilor. Astfel de riscuri sunt cauza pentru care Washingtonul dorește să reia dialogul. Secretarul de stat, Antony Blinken a spus chiar că incidentul de la Marea Chinei de Sud demonstrează importanța existenței unor linii de comunicații regulate și deschise.

Ezitările cu privire la convorbiri sunt consecința diferențelor în creștere, de abordare a chestiunii Taiwanului. Directorul CIA, William Burns a spus că liderul chinez, Xi Jinping dorește ca armata sa să fie pregătită să invadeze insula până în 2027. Burns a adăugat însă că asta nu înseamnă că un atac se va și produce. Tocmai în contextul pericolului însă, se încearcă întărirea capacității de apărare a Taiwanului și crearea de alianțe care să descurajeze China – ambele stârnind nemulțumire la Beijin.

China crede că sprijinul pentru Taiwan în America e în creștere, consideră că acțiuni de avertisment sunt o tactică viabilă, dar astfel de acțiuni cresc riscul unor accidente cu potențial foarte periculos.

XS
SM
MD
LG