Linkuri accesibilitate

Biden va discuta cu aliații europeni despre avioane F-16 pentru Ucraina  


Un avion F16 al Aviației SUA (sus) și un MIG 21 Lancer al Armatei Române
Un avion F16 al Aviației SUA (sus) și un MIG 21 Lancer al Armatei Române

Doi dintre liderii europeni participanți la summitul de la Bulboaca de la 1 iunie, anume premierii Danemarcei și Marii Britanii, vor fi primiți săptămâna aceasta, separat, la Casa Albă, de președintele Statelor Unite, Joe Biden pentru discuții care se vor concentra în mare măsură pe ceea ce urmează în războiul din Ucraina - inclusiv recent-lansatul efort de a instrui piloți și în cele din urmă de a dota Ucraina cu avioane de luptă F-16 fabricate în America.

Regatul Unit și Danemarca joacă un rol crucial în planul internațional comun incipient pe care Biden l-a aprobat recent, după luni de rezistență la apelurile președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski de a furniza avioane de luptă americane, notează într-o relatare de la Washington Associated Press.

Întâlnirile separate ale lui Biden cu liderii a doi aliați-cheie din NATO - Mette Frederiksen, din Danemarca, luni și Rishi Sunak, din Marea Britanie, joi - au loc într-un moment crucial în războiul de 15 luni, în timp ce Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă, dacă nu a chiar lansat-o deja, cum sugerează știri recente greu de verificat. Este, de asemenea, un moment în care Statele Unite și Europa doresc să demonstreze Moscovei că alianța occidentală rămâne puternică și concentrată pe consolidarea unui angajament pe termen lung față de Ucraina, în condițiile în care nu se întrevede vreun sfârșit apropiat al conflictului.

AP amintește că Danemarca a achiziționat zeci de avioane F-16 fabricate în America începând cu anii 1970 și a indicat recent că este deschisă posibilității de a furniza Ucrainei câteva astfel de avioane. Regatul Unit a susținut în mod ferm formarea unei coaliții pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă. Pe de altă parte, britanicii nu dețin avioane F-16 și au exclus trimiterea avioanelor lor de vânătoare Typhoon, cu care este dotată Royal Air Force.

În schimb, Regatul Unit spune că va oferi piloților ucraineni instruire de bază pentru avioanele occidentale în general, începând din vara aceasta, pentru a-i pregăti să zboare pe avioanele F-16. Piloții ucraineni vor merge apoi în alte țări pentru etapele următoare ale instruirii.

Se așteaptă ca Biden să discute cu Frederiksen și Sunak și despre pregătirile pentru summitul NATO din Lituania de luna viitoare, în contextul presiunilor crescânde asupra alianței din partea lui Zelenski, care vrea garanții de securitate și aderarea la NATO, așa cum a repetat-o la Bulboaca.

„Chestiunea suedeză”, și ea pe agendă

Se așteaptă ca Biden să se discute, de asemenea, cu Frederiksen și Rishi despre eforturile sale de a convinge Turcia, membră NATO, să renunțe la blocarea aderării Suediei la alianța militară.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se opune, datorită presupusului sprijin al Suediei pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, grupul extremist de stânga DHKP-C și susținătorilor clericului musulman cu sediul în SUA, Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a pus la cale un puci militar eșuat în 2016.

Erdogan a câștigat săptămâna trecută un al treilea mandat, în ciuda nemulțumirilor legate de inflația galopantă și de urmările unui cutremur care a distrus orașe întregi în țară. Acum că bătălia sa pentru realegere a trecut, oficialii Casei Albe sunt tot mai optimiști că liderul turc își va retrage opoziția față de aderarea Suediei – scrie AP.

Biden a declarat că a discutat într-o convorbire telefonică săptămâna trecută cu Erdogan atât cererea de aderare a Suediei la NATO, cât și dorința Turciei de a cumpăra 40 de avioane F-16 noi de la SUA - o mișcare pe care unii membri ai Congresului o contestă până când Turcia aprobă aderarea Suediei la NATO

Câteva zile mai târziu, în discursul său la ceremonia de absolvire de la Academia Forțelor Aeriene ale SUA din Colorado, Biden a vorbit cu certitudine despre speranțele de aderare a Suediei la NATO. „Se va întâmpla. Vă promit", a spus el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au exprimat și ei speranța că Suedia va fi primită în rândurile NATO când aliații se vor întâlni în Lituania în 11-12 iulie.

Stoltenberg s-a întâlnit duminică cu Erdogan la Istanbul și a discutat despre „o varietate de subiecte, inclusiv cooperarea între NATO și Turcia și situația de securitate regională", a spus alianța într-un comunicat.

După întâlnirea cu Frederiksen și Sunak, Biden se va îndrepta spre Summitul G7 din Marea Britanie, unde este de așteptat să continue discuțiile despre situația din Ucraina și să abordeze și alte probleme globale importante.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG