Linkuri accesibilitate

Evacuări în masă | Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer un baraj de pe Nipru într-un act de „ecocid”


Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer un baraj important de pe fluviul Nipru, într-o zonă ocupată de Moscova în sudul țării, trimițând un torent de zeci de mii de metri cubi de apă peste regiune, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit un act „terorist”.

Autoritățile ucrainene au declarat că zeci de mii de persoane au fost evacuate din zonele amenințate de inundații masive în avalul hidrocentralei, în regiunea Herson, după atacul din primele ore ale zilei de 6 iunie. În câteva ore, nivelul apei crescuse deja cu 10 metri, au adăugat acestea.

Centrala nucleară din Zaporojie este pusă în pericol de distrugerea barajului. Zelenski a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare a țării pentru a discuta situația.

„Teroriști ruși”, a scris Zelenski pe Twitter, unde a postat un videoclip cu barajul rupt și apa care curge rapid prin uriașa breșă.

Distrugerea barajului de pe Nipru a provocat inundații în sudul Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00

„Distrugerea barajului centralei hidroelectrice Nova Kahovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungați cu totul de pe pământul ucrainean. Nici măcar un metru nu ar trebui să le fie lăsat, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare.... Teroriștii nu vor putea opri Ucraina nici cu apă, nici cu rachete, nici cu nimic altceva", a scris Zelenski, adăugând că toate serviciile funcționează.

Rusia a negat atacul, dând în schimb vina pe Ucraina.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că monitorizează situația, în vreme ce agenția ucraineană pentru energie nucleară a avertizat că distrugerea barajului Nova Kahovka ar putea reprezenta un pericol pentru siguranța centralei Zaporojie - cea mai mare centrală nucleară din Europa - care folosește apa din rezervor pentru procesul de răcire.

„Apa din rezervorul Kahovka este necesară pentru ca centrala să primească energie pentru condensatorii turbinei și pentru sistemele de siguranță. Acum, iazul de răcire al centralei este plin: începând cu ora 8.00, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile centralei", a declarat Enerhoatom, operatorul centralei.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt militară a forțelor din sudul Ucrainei, a declarat pentru RFE/RL că forțele rusești au aruncat în aer barajul Nova Kahovka, în urma unor videoclipuri apărute pe rețelele de socializare cu distrugerea barajului din apropierea orașului Herson.

„Pot confirma explozia”, a declarat ea pentru RFE/RL.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat „șocat” de atac, afirmând că Rusia ar trebui să fie trasă la răspundere pentru că a comis o „crimă de război” distrugând infrastructura civilă.

„Șocat de atacul fără precedent al barajului Nova Kahovka. Distrugerea infrastructurii civile se califică, în mod clar, drept o crimă de război - și vom trage la răspundere Rusia și împuterniciții săi", a declarat Michel.

Ministrul britanic de externe James Cleverly a dat, de asemenea, vina în mod direct pe Moscova pentru distrugerea barajului, spunând că, deși este „prea devreme” pentru a face orice fel de evaluare a detaliilor, „merită să ne amintim că singurul motiv pentru care acest lucru este o problemă este din cauza invaziei neprovocate la scară largă a Rusiei în Ucraina”.

Oficialii continuă eforturile de a evacua rezidenții din zonă. Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson, afirmă că nivelul apei va atinge un „nivel critic” la începutul după-amiezii.

„Fac un apel special către locuitorii de pe malul stâng al Niprului: faceți tot posibilul pentru a vă proteja și a vă salva viața - părăsiți imediat zonele periculoase”, a scris Prokudin pe Telegram.

„Începând cu ora 7:30, următoarele așezări sunt complet sau parțial inundate: Tiahinka, Lvov, Odradokamianka, Ivanivka, Mikilske Tokarivka, Poniativka, Bilozerka și microdistrictul Ostriv din orașul Herson. Alte așezări vor fi inundate, suntem pregătiți", a declarat el la televiziunea națională.

Evacuarea a aproximativ 16 mii de persoane din zona amenințată de pe malul drept al Niprului e în curs de desfășurare, a adăugat Prokudin.

Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale din Ucraina, a acuzat Rusia de „ecocid” într-un mesaj pe Telegram.

„O altă crimă de război a teroriștilor ruși. Președintele convoacă Consiliul Național de Securitate. Acesta este un ecocid”, a scris Iermak.

Oficialii din părțile ocupate de Rusia din Herson au respins acuzația, punând pagubele pe seama loviturilor ucrainene în zona disputată.

Primarul instalat de Moscova în Nova Kahovka, Vladimir Leontiev, a declarat că loviturile ucrainene asupra barajului au distrus supapele acestuia, iar „apa din rezervorul Kahovka a început să curgă necontrolat în aval".

Barajul, construit în 1956, are o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,3 kilometri. Scopurile sale principale sunt generarea de energie electrică, irigațiile și navigația.

Barajul, care a fost supus unor lucrări de modernizare în 2019, alimentează cu apă și Peninsula Crimeea, ocupată de Moscova.

XS
SM
MD
LG