Comisia Europeană a anunțat luni seară că prelungește până pe 15 septembrie restricțiile pentru importurile anumitor cereale și produse agricole ucrainene în cinci state UE, restricții care urmau să expire luni, 5 iunie, relatează Reuters.
Cele cinci țări așa-numite din „prima linie”, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, ceruseră o prelungire a restricțiilor, pe motiv că cerealele ucrainene mai ieftine fac producția internă neprofitabilă.
Săptămâna trecută, comisarul european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski ceruse chiar ca aceste limitări să fie extinse „cel puțin până în octombrie”, dar „ideal, până la sfârșitul anului”.
În declarația de luni, 5 iunie a Comisei Europene se arată că restricțiile vor fi eliminate treptat până pe 15 septembrie.
Comisia, care supraveghează politica comercială a UE, a precizat că în cele cinci țări „din prima linie” persistă blocajele pe piața agrară iar capacitatea de stocare a cerealelor rămâne limitată, probleme care ar trebui însă să fie rezolvate până la mijlocul lunii septembrie.
Restricțiile în sine vor fi mai limitate, precizează Reuters, de exemplu, nu se vor mai aplica pentru semințele de însămânțarea.
UE a stabilit, pe 2 mai, restricții privind vânzările de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ucrainene Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, pentru a ajuta la re-echilibrarea acestor piețe, saturare de cerealele ieftine de Ucraina. Tranzitul este permis în continuarea prin toate cele cinci țări UE.
Prin ricoșeu, și fermierii din R. Moldova suferă, pentru că piețelor lor europene de desfacere sunt „ocupate” de cerealele ucrainene iar prețurile au scăzut foarte mult din cauza ofertei excesive.
UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru primele 12 luni din iunie 2022, pentru a ajuta Kievul, confruntat cu războiul provocat de invazia Rusiei. Luna trecută, suspendarea tarifelor pe exporturile ucrainene a fost prelungită cu încă un an.
Cele cinci țări „din prima linie”, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au înregistrat o creștere uriașă a importurilor din Ucraina în urma suspendării tarifelor. Totodată, multe din cerealele ucrainene care urmau numai să tranziteze aceste țări prin „culoarele solidarității” în drum spre alte piețe, au rămas acolo.
Culoarele solidarității au fost deschise anul trecut de UE, pentru a ajuta Ucraina care cu greu mai putea exporta prin porturile de la Marea Neagră, blocate de Rusia. Chiar când acest blocaj a fost temporar ridicat, în iulie 2022, în baza unui acord mediat de ONU și Turcia, exporturile au fost greoaie. Mai mult, Rusia amenință mereu cu suspendarea acordului.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi, 1 iunie, eliminarea necondiționată a tuturor restricțiilor la exportul produselor agricole ucrainene, în cadrul discuțiilor cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În R. Moldova, fermierii din Asociația „Forța fermierilor” cer și ei sistarea importurilor de cereale din Ucraina, din aceleași motive precum colegii din UE și compensații. Dacă nu se ajunge la un compromis, de pe 7 iunie, la Chișinău, sunt anunțate proteste non-stop organizate de „Forța fermierilor”.