Linkuri accesibilitate

SUA cer Serbiei eliberarea „imediată” a celor trei polițiști kosovari reținuți


Poliția kosovară în Mitrovica de Nord.
Poliția kosovară în Mitrovica de Nord.

Statele Unite l-au îndemnat pe președintele sârb Aleksandar Vučić să-i elibereze imediat pe cei trei pollițiști kosovari reținuți pentru ceea ce a numit „acuzații false”.

Pe 16 iunie, trimisul american pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, a cerut Serbiei să-i elibereze pe cei trei, spunând că nu au trecut intenționat granița și că „scenariile probabile” sunt că ar fi răpiți din interiorul Kosovo sau „au trecut din neatenție” limite."

Cei trei „nu aveau nicio intenție să fie în Serbia și ar trebui eliberați”, a declarat Escobar reporterilor într-un briefing online. Procuratura din orașul Kraljevo, din sud-vestul Serbiei, a ordonat pe 16 iunie o anchetă asupra celor trei bărbați kosovari și a declarat că sunt anchetați sub acuzația de producere, deținere, transport și trafic neautorizat de arme și substanțe explozive.

Pe 16 iunie, biroul procurorului din orașul Kralievo, din sud-vestul Serbiei, a ordonat deschiderea unei anchete privind cei trei polițiști kosovari reținuți la începutul acestei săptămâni, în circumstanțe încă neclare, într-o zonă de frontieră.

O arestare controversată

Cei trei sunt acuzați de producerea, deținerea, portul și traficul neautorizat de arme și substanțe explozive, a precizat biroul procurorului din Kralievo într-un comunicat. Judecătorul care supervizează procedurile preliminare a decis, de asemenea, menținerea în arest a celor trei pollițiști, se spunea în comunicat.

Ministerul kosovar de Externe, informat că s-a dispus reținerea celor trei ofițeri de poliție pentru 30 de zile, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care au fost tratați. Ministerul a fost informat că polițiștii sunt ținuți în condiții inumane și privați de hrană și de tratament medical adecvat, a declarat pentru RFE/RL ministrul adjunct de externe Kreshnik Ahmeti.

„Ceea ce am aflat astăzi este grav și foarte îngrijorător din cauza modului în care au fost tratați în timpul detenției”, a declarat Ahmeti, adăugând că ministerul a cerut Crucii Roșii și Comitetului pentru prevenirea torturii să analizeze tratamentul aplicat celor trei ofițeri.

Arestarea polițiștilor s-a petrecut după săptămâni de tensiuni în urma ciocnirilor dintre etnicii sârbi și forțele de menținere a păcii KFOR conduse de NATO în nordul Kosovo, care au lăsat 30 de forțări de menținere a păcii răniți luna trecută. Etnicii sârbi locali au ieșit în stradă în semn de protest după ce primarii etnici albanezi și-au preluat funcția în urma alegerilor locale pe care sârbii le-au boicotat

Mai devreme, pe 17 iunie, poliția kosovară a declarat pentru RFE/RL că două bombe au explodat în seara zilei de 16 iunie, în Mitrovica de Nord, fără a provoca pagube sau răni, dar creând tensiunile în regiunea deja instabilă de lângă granița cu Serbia.

Serbia împotriva violenței

Pe de altă parte, în Serbia a avut loc un nou protest „Serbia împotriva violenței”. Este a șaptea săptămână a acestor proteste. Manifestanții s-au adunat în apropiere de centrul Belgradului. Vorbitorii au spus că, dacă cererile manifestanților nu vor fi acceptate, protestul se va radicaliza.

După discursurile de început, manifestanții au început un marș de protest către autostradă. Pe acea porțiune, traficul a fost blocat pe ambele sensuri până la ora 21:00. Au fost organizate mitinguri, și în Novi Sad, Niš și Kragujevac.

Protestele au fost declanșate de două crime în masă care s-au petrecut în Serbia la începutul lunii mai. Manifestanții cer schimbarea ministrului Afacerilor Interne și a șefului Agenției de Securitate și Informații, precum și a membrilor organismului de reglementare pentru media electronică și conducerea Serviciului Public al Serbiei. De asemenea, cer suspendarea tabloidelor care propagă violența, precum și a televiziunilor naționale care promovează în mod sistematic violența.

XS
SM
MD
LG