La reuniunea de la Bruxelles, liderii UE vor discuta, în principal, despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și subiecte ce țin de economie, securitate și apărare, migrațiune și relații externe.
Europa Liberă a consultat draft-ul declarației pe care aceștia o vor adopta după întrunirea de două zile. Chiar dacă se va referi în mare parte la Ucraina, Consiliul European își va reafirma prin această declarație și sprijinul pentru R. Moldova.
Potrivit documentului preliminar, Uniunea Europeană va continua să ajute R. Moldova să facă față provocărilor cu care se confruntă din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei și va susține eforturile de reformă pe calea europeană.
De asemenea, liderii UE își vor exprima aprecierea pentru „organizarea cu succes” al celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, pe 1 iunie, la Bulboaca, și vor saluta recentul pachet de sprijin pentru R. Moldova și lansarea misiunii civile a Uniunii Europene la Chișinău.
Declarația va veni pe fundalul recentei evaluări verbale pozitive pe care R. Moldova a primit-o din partea UE, după ce Bruxelles-ul a verificat cum îndeplinesc autoritățile de la Chișinău cele nouă condiționalități înaintate acum un an, odată cu statutul de țară candidată la aderare.
Ucraina, cap de afiș
Președintele Consiliului European, Charles Michel, spune că întâlnirea liderilor UE va fi precedată de un prânz cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, „cu care putem face schimburi de opinii pe probleme de securitate globală și europeană”.
Așa cum se întâmplă la cele mai multe întruniri europene, Ucraina va fi cap de afiș la acest summit: se va discuta cum poate UE să ajute în continuare Ucraina, economic și militar.
„De asemenea, ar trebui să discutăm cum să intensificăm și mai mult sprijinul internațional pentru Formula de pace a Ucrainei”, notează Charles Michel în mesajul său de dinainte de summit.
Liderii UE vor agrea să ajute Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, vor condamna din nou acțiunile agresive ale Federației Ruse și vor cere să se lucreze pe toate direcțiile ca să fie achiziționate și livrate muniții și rachete.
- Te-ar putea interesa și: Reforme, garanții și sute de miliarde de dolari: trei ingrediente pentru refacerea Ucrainei
De asemenea, Consiliul va cere Comisiei Europene să prezinte o propunere pentru programul european de investiții în domeniul apărării (EDIP), pentru consolidarea capacității și rezilienței europene.
Liderii UE vor discuta și relațiile blocului comunitar cu China, în care văd „un partener, un competitor și un rival sistemic”.