Scopul este nu numai de a strânge promisiuni ferme de sprijin din partea guvernelor și instituțiilor financiare internaționale, dar și de a găsi modalități pentru a implica activ sectorul privat.
Se adaugă modalitatea de a forța Rusia să plătească pentru refacerea Ucrainei, după cum a subliniat și premierul britanic Rishi Sunak în deschiderea conferinței: „Este clar că Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat. Așa că lucrăm cu aliați pentru a găsi modalități legale de a utiliza activele rusești . Luni vom publica o nouă legislație care ne permite să menținem sancțiunile până când Rusia plătește.”
Sunak a anunțat totodată un plan substanțial de sprijin pentru Ucraina, care include 3 miliarde de dolar garanții suplimentare pentru a debloca împrumuturile Băncii Mondiale.
Tot premierul britanic a anunțat crearea unei „Platforme Ucraina” pentru sectorul privat, un program cadru care să încurajeze și faciliteze participarea firmelor private la refacerea Ucrainei.
„(...) peste 400 de companii din 38 de țări, cu o capitalizare de piață combinată de 4,9 trilioane de dolari, s-au înscris până acum [în Platforma Ucraina]”, a spus Rshi Sunak.
Luând cuvântul la conferință prin video conferință, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că speră ca participanții să vină cu proiecte concret, și a reamintit că Ucraina a reușit să unească Uniunea Europeană ca niciodată, ceea ce se reflectă în „multe sancțiuni politice, economice și decizii umanitare”.
„Ucraina a activat toată puterea de solidaritate pentru care a fost creată Uniunea Europeană”.
Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un ajutor de 54,58 miliarde de dolari pentru 2024-2027, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de summit.
Costurile reconstrucției
Conferința Internațională de Reconstrucție a Ucrainei din 2023, găzduită de premierul britanic Rishi Sunak, este a doua organizată de la invazia rusă a Ucrainei în februarie anul trecut, remarcă agenția AFP.
Prima, a avut loc la Lugano, în Elveția, în iulie 2022, când aliații Kievului s-au angajat să sprijine refacerea țării, care se așteaptă să fie extrem de costisitoare.
Premierul ucrainean Denis Șmîhal estima că reconstrucția ar putea costa cel puțin 750 de miliarde de dolari.
De atunci, Banca Mondială a estimat la 14 miliarde de dolari numai suma de care are nevoie Ucraina pentru a repara imediat distrugerile cauzate de luptele grele.
Dar un studiu recent al Băncii Mondiale, ONU, Uniunea Europeană și al guvernul ucrainean estimează că o redresare mai largă a economiei ar costa 441 de miliarde de dolari.
Indiferent de suma finală, cancelarul german Olaf Scholz a apreciat că va fi vorba de un efort financiar comparabil cu Planul american Marshall pentru reconstruirea Europei după al Doilea Război Mondial.
Din partea Uniunii Europene, la conferința de la Londra sunt prezenți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis
Asigurări „de război” pentru sectorul privat
„Refacerea și reconstrucția Ucrainei vor necesita o sumă enormă, iar asta înseamnă și mobilizarea sectorului privat la scară globală”, a declarat Dombrovskis în ajunul conferinței, într-un interviu cu Politico.
În acest scop, guvernele trebuie să acorde garanții firmelor dispuse să-și asume riscul de a investi într-o țară care mai este în război.
„În cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, BERD, Uniunea Europeană va contribui la lansarea primelor asigurări de război, care vor încuraja mai multe investiții private în Ucraina. Asigurările vor fi și pentru transportul și comerțul internațional”, a mai spus Dombrovskis.
Succesul efortului de reconstrucție, care trebuie să înceapă cât mai repede, depinde însă și de lupta cu corupția și reformarea instituțiilor, remarca marți, în ajunul conferinței de la Londra, premierul ucrainean Denis Șmîhal.
Ucraina „va arăta cum se poate schimba, reforma și moderniza”, a spus el, adăugând că „reconstrucția Ucrainei va da, de asemenea, un impuls semnificativ dezvoltării economiei europene”. Pentru asta, Ucraina va avea nevoie de „o nouă calitate a instituțiilor, a mai remarcat Șmîhal.