Linkuri accesibilitate

Noi sancțiuni UE împotriva Rusiei. Printre ținte: televiziunile Kremlinului și cei ce au deportat copii ucraineni


Noutatea noilor măsuri este că pentru prima dată sunt anunțate planuri de sancționare a comerțului prin terțe țări, în afara sancțiunilor deja aplicate Iranului pentru că a furnizat drone rușilor. 

Țările din Uniunea Europeană au căzut de acord miercuri asupra unui nou „pachet” de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul ei împotriva Ucrainei.

Suedia, care deține în prezent președinția prin rotație a UE, a spus că printre noile sancțiuni se numără măsuri de contracarare a tentativelor de încălcare a sancțiunilor deja existente, dar și ținte noi.

Sancțiunile anunțate miercuri interzic tranzitul prin Rusia al bunurilor și tehnologiilor care ar putea fi folosite de armata rusă sau de sectorul rusesc de apărare și securitate. De asemenea, ele deschid posibilitatea interzicerii vânzări de bunuri și tehnologii sensibile țărilor care le-ar putea vinde mai departe Rusiei.

Se prevede de asemenea prelungirea suspendării licențelor de emisie în UE ale unor organizații de presă, cinci la număr, controlate de statul rus.

Sunt înăsprite, de asemenea, măsurile împotriva transferului petrolului rusesc dintr-o navă în alta, pe mare, în scopul încălcării embargoului.

Noul pachet de sancțiuni adaugă 77 de persoane și 33 de entități listei celor cărora li se îngheață avuțiile din UE, ca pedeapsă pentru implicarea, printre altele, în deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia.

Acesta este a 11-a rundă de sancțiuni impuse de UE împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei la 24 februarie, 2022. Sancțiunile afectează bănci, companii și diferite sectoare economice – inclusiv cel mai important pentru ruși, cel energetic.

Associated Press scrie că o bună parte din efortul europenilor este consacrat dejucării tentativelor ruse de a „fenta” sancțiunile, astfel ca să poată finanța mai departe războiul.

Noutatea noilor măsuri este că pentru prima dată sunt anunțate planuri de sancționare a comerțului prin terțe țări, în afara sancțiunilor deja aplicate Iranului pentru că a furnizat drone rușilor.

AP mai notează că în trecut sancțiunile anti-Kremlin au fost aprobate relativ rapid de țările europene, dar procesul devine mai lent, pentru că unele dintre sancțiuni lovesc indirect în interesele politice și economice ale unor țări din UE.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG