Linkuri accesibilitate

SUA confirmă decizia de a furniza muniții cu dispersie Ucrainei


Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională din SUA.
Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională din SUA.

Statele Unite vor furniza muniții cu dispersie Ucrainei îndeplinind astfel cererea Kievului de a obține arme pentru a fi utilizate doar pentru apărarea teritoriului său, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, pe 7 iulie.

Sullivan a declarat reporterilor la Casa Albă că trimiterea a mii de muniții cu dispersie în Ucraina este decizia corectă pentru Statele Unite, în timp ce Kievul încearcă să-și continue contraofensiva împotriva invaziei Rusiei.

Președintele Joe Biden a aprobat propunerea de a trimite munițiile ca parte a următorului pachet de ajutor militar, după recomandarea unanimă a consilierilor săi, a spus Sullivan.

Munițiile cu dispersie sunt bombe care se deschid în aer și eliberează zeci de bombe mai mici, dintre care multe nu explodează.

Ele sunt controversate deoarece bombele neexplodate lăsate pe câmpurile de luptă și în zonele populate pun în pericol civilii care le întâlnesc mult timp după încheierea războaielor.

Kievul a promis că va folosi muniția cu atenție, a spus Sullivan, adăugând că SUA vor trimite o versiune a muniției cu o „rată redusă", ceea ce înseamnă că mai puține bombe nu explodează.

Convenția privind munițiile cu dispersie, un tratat internațional semnat în 2008, interzice utilizarea, producerea, transferul și stocarea munițiilor cu dispersie.

Acordul, care a intrat în vigoare în 2010, a fost implementat în 123 de state, dar nu și de Statele Unite, Ucraina sau Rusia.

XS
SM
MD
LG