Linkuri accesibilitate

ONU așteaptă răspunsul lui Putin la prelungirea acordului pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră


Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și secretarul general al ONU, Antonio Guterres (foto de arhivă)
Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și secretarul general al ONU, Antonio Guterres (foto de arhivă)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, așteaptă un răspuns din partea președintelui rus Vladimir Putin cu privire la o propunere de prelungire a acordului care permite exportul de cereale ucrainene prin porturile din Marea Neagră.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat reporterilor pe 14 iulie că Guterres așteaptă un răspuns la o scrisoare pe care i-a scris-o lui Putin la începutul acestei săptămâni, incluzând propunerea sa.

Dujarric a spus că au loc discuții, inclusiv mesaje schimbate pe WhatsApp și Signal, în timp ce Moscova amenință din nou să renunțe la acord, spunând că cererile sale nu au fost îndeplinite.

Guterres i-a scris lui Putin pe 11 iulie cerându-i să prelungească acordul privind Marea Neagră în schimbul conectării unei filiale a Băncii Agricole a Rusiei (Rosselkhozbank) la sistemul internațional de plăți SWIFT, au declarat surse pentru Reuters. Una dintre cererile Rusiei este reconectarea Rosselkhozbank la SWIFT. Aceasta a fost deconectată de UE în iunie 2022 din cauza invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Potrivit TASS, Putin a declarat că nu a văzut scrisoarea lui Guterres, dar că Rusia a fost în contact permanent cu oficialii ONU.

Acordul, cunoscut în mod oficial sub numele de Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, permite exportul în siguranță de cereale și îngrășăminte din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră. Acesta a fost negociat de ONU și Turcia anul trecut pentru a ajuta la atenuarea unei crize alimentare globale agravate de invazia și blocarea porturilor de către Moscova.

O mare parte din cele 32 de milioane de tone de porumb, grâu și alte cereale exportate de Ucraina în cadrul acestui acord au fost folosite pentru a hrăni populația din țările în curs de dezvoltare din Africa, Orientul Mijlociu și din alte părți. Dacă exporturile ar fi din nou blocate, prețurile alimentelor ar putea crește și mai mult decât în prezent.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a confirmat și nici nu a infirmat o declarație a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, care declara că el și Putin au căzut de acord asupra prelungirii acordului.

„Ne pregătim să îl primim pe Putin în august și suntem de acord cu extinderea coridorului de cereale din Marea Neagră”, ler-a spus Erdoğan reporterilor.

Dar Peskov spune că „Rusia nu a făcut nicio declarație în acest sens”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut presiuni pentru ca Rusia să prelungească și să extindă acordul de la Marea Neagră, acuzând Rusia că folosește acordul „ca pe o armă”, amenințând mereu că îi va pune capăt.

„Dacă Rusia nu are de gând să pună capăt oribilului său război de agresiune împotriva Ucrainei, ar putea cel puțin să extindă Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, astfel încât aceste produse alimentare să poată ieși în lume, menținând prețurile scăzute”, a declarat Blinken într-o conferință de presă la Jakarta.

„Dacă Moscova își va pune în aplicare amenințarea, țările în curs de dezvoltare, inclusiv cele din regiune, vor plăti costurile, la propriu vorbind, prin creșterea prețurilor la alimente, precum și prin creșterea crizei alimentare”, le-a declarat reporterilor Antony Blinken după discuțiile cu oficialii acestei țări din Asia de Sud-Est.

Moscova a insistat încă de la început că, în schimbul cooperării sale, dorește ridicarea obstacolelor din calea exporturilor de alimente și îngrășăminte ale Rusiei.

Deși comerțul cu alimente și îngrășăminte nu face obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei, Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au reprezentat o barieră în calea exporturilor.

XS
SM
MD
LG