Într-un interviu acordat postului american de televiziune CBS, în timp ce se îndreaptă spre Statele Unite pentru a pleda pentru mai multe arme care să ajute contraofensiva ucraineană în curs de desfășurare, Zelenski a afirmat că sprijinul militar occidental este esențial pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.
Zelenski va vorbi pe 19 septembrie la Adunarea Generală a ONU de la New York, în aceeași zi în care președintele american Joe Biden se va adresa reuniunii anuale, care are loc în contextul în care Kievul pretinde că a înregistrat succese în contraofensiva împotriva trupelor lui Putin. Se alteaștă ca cei doi lideri, Biden și Zelenski, să se întâlnească la Casa Albă două zile mai târziu.
„Trebuie să ne eliberăm teritoriul cât mai mult posibil și să mergem înainte. Chiar dacă este vorba de mai puțin de un kilometru sau de o sută de metri, trebuie să o facem”, a declarat Zelenski în interviul, difuzat la 17 septembrie, în cadrul popularului program de știri de televiziune 60 Minutes.
„Pe unde nu se poate trece cu un vehicul blindat - să zburăm. Dacă nu putem zbura - să trimitem drone. Nu trebuie să-i dăm o pauză lui Putin", a spus el.
Ucraina este în mare măsură dependentă de ajutorul și echipamentele militare occidentale pentru a-și asigura apărarea împotriva invaziei rusești, care se apropie acum de a 19-a lună. Kievul a presat în mod repetat Statele Unite și alți aliați pentru armament mai puternic, cum ar fi avioanele de luptă F-16, care ar putea fi lansate în luptă anul viitor.
Se așteaptă ca Zelenski să se folosească de apariția sa în persoană în fața liderilor mondiali pentru a obține sprijin și pentru a face presiuni pentru furnizarea de arme și muniții mai avansate. În interviu, Zelenski a declarat că armele occidentale moderne sunt esențiale pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.
„Sprijinul nu se referă doar la bani. Este vorba despre tehnologii”, a spus el. „Dacă țările occidentale vor furniza mâine arme adecvate Ucrainei, credeți-mă, ne vom restabili integritatea teritorială, iar acest lucru va fi mai rapid decât orice contraofensivă desfășurată în orice direcție."
Kievul și-a lansat contraofensiva în estul și sudul Ucrainei în iunie, dar efortul a fost încetinit de liniile de apărare rusești puternic fortificate. Oficialii ucraineni au respins frecvent criticile privind ritmul strategiei armatei ucrainene de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia.
În timp ce Washingtonul a minimalizat aceste critici la începutul acestei luni, afirmând că s-au înregistrat progrese notabile, există opinia destul de răspândită că sprijinul public pentru continuarea ajutorului acordat Ucrainei ar putea scădea dacă contraofensiva nu va reuși să satisfacă așteptările ridicate.
Zelenski a declarat anterior că livrările „mai lente” de armament din partea țărilor occidentale amenință contraofensiva și a cerut partenerilor Ucrainei să trimită arme mai puternice și cu rază lungă de acțiune pentru a respinge forțele rusești.
Zelenski a declarat că Ucraina este recunoscătoare pentru sprijin și a adăugat că țara nu luptă doar pentru a se proteja. Ce mai trebuie să facă Ucraina pentru toată lumea pentru a-și dovedi uriașa recunoștință? În războiul acesta mor oamenii noștri”, a spus el în interviul acordat săptămâna trecută la complexul prezidențial din Kiev.
„Uite, dacă Ucraina cade, ce se va întâmpla peste 10 ani? Gândiți-vă doar la asta. Dacă rușii ajung în Polonia, ce urmează? Un al treilea război mondial?"
Zelenski a apărat strategia Ucrainei de a viza locuri din interiorul Rusiei folosite pentru a lansa atacuri împotriva națiunii sale, spunând că „Ucraina are tot dreptul moral” de a face acest lucru.
În ultimele luni, Rusia a raportat atacuri cu drone împotriva Moscovei și a altor ținte de pe teritoriul rusesc, și acuză Ucraina de acestea.