Linkuri accesibilitate

Expert internațional: „Elevii moldoveni sunt buni la memorat, dar le e greu să reproducă ce au învățat”


„Primul clopoțel” la Liceul Teoretic Hyperion, Durlești, Chișinău, 1 septembrie 2023
„Primul clopoțel” la Liceul Teoretic Hyperion, Durlești, Chișinău, 1 septembrie 2023

Expertul în politică educațională, Andreas Scheleicher, crede că educația a eșuat în pandemie, pentru că prima reacție a autorităților a fost să suspendeze procesul de învățământ. Acesta a venit în R. Moldova pentru a oferi suport autorităților din educație.

Consilierul principal al secretarului general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru politică educațională, Andreas Scheleicher, susține că pandemia de Covid-19 a schimbat modelul tradițional de învățământ, dar, totodată, l-a liberalizat.

Instituția pe care o reprezintă este responsabilă de testele PISA (Programme for International Student Assessment), care evaluează în ce măsură elevii aflați aproape de finalul perioadei de educație obligatorie, la vârsta de 15 ani, au deprinderile de bază necesare pentru continuarea studiilor, cât și pentru integrarea pe piața muncii. Rezultaltele de anul acesta ale elevilor din R. Moldova, dar și din alte țări, vor fi făcute publice în luna decembrie.

Expertul susține că a urmărit parcursul Republicii Moldova, prin intermediul testelor PISA încă de la prima participare, când rezultatele erau destul de slabe. Apoi, elevii moldoveni au început să evolueze pas cu pas, în comparație cu unele țări din regiune.

„Elevii din R. Moldova sunt foarte buni la memorare. Ei învață un volum foarte mare de material și foarte bine îl reproduc. Testul PISA ne arată că memorarea e bună pentru sarcinile simple, dar, cu cât crește complexitatea sarcinii, cu atât e mai greu de aplicat strategia memorizării. Dacă trebuie să gândești ca un matematician, dacă trebuie să aplici o teoremă complexă în matematică, atunci nu poți memoriza rezultatele. Lor le e mai greu să aplice ceea ce au învățat. E mai ușor să memorizezi cât face 3 ori 3”, susține expertul.

Nimeni nu poate automatiza creativitatea

El spune că R. Moldova are copii deștepți, dar este nevoie de o schimbare de mentalitate în sistemul educațional.

„Sarcinile de rutină, acolo unde se pricep moldovenii cel mai bine, nu mai sunt atât de solicitate pe piața muncii, pentru că la asta se pricep foarte bine roboții. Multe sarcini sunt preluate de inteligența artificială și, iată, poftim, viitorul. Dacă ai un lucru care trebuie transpus într-un algoritm, atunci să știi că în viitor tehnologiile vor face acest lucru în locul tău și rămâi fără un loc de muncă. Nu trebuie investiți mulți bani în învățământ, dar de schimbat tehnica de predare. Nimeni nu poate automatiza creativitatea”, susține expertul german.

În fiecare sistem educațional, copiii de 15 ani au un nivel mai mic de creativitate decât cei de 10 ani, pentru că școala poate distruge nivelul de creativitate, explică Scheleicher.

„Dacă profesorii nu insuflă elevilor că nu exista limite, că pot să atingă orice vor, atunci nici reușita academică nu va fi foarte bună. Sistemul educațional trebuie să permită elevilor să facă greșeli și să învețe din ele”, mai spune acesta.

Datele ultimului test PISA la care a participat R. Moldova, în 2018, arată rezultate slabe pentru elevii moldoveni, chiar dacă fusese o mică creștere în comparație cu 2015.

R. Moldova a obținut un scor de 424 de puncte la citire, cu opt mai multe decât în 2015, iar la matematică - 421, cu o creștere de doar un punct. La științe, elevii moldoveni au obținut 428 de puncte.

Testul PISA evaluează competențele elevilor la citire, lectură, matematică, științe și modalitatea lor de a pune teoria în practică.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG