Linkuri accesibilitate

R. Moldova denunță încă o serie de acorduri cu CSI


Imagine de la summitul CSI din 2009 carea a vut loc la Chișinău
Imagine de la summitul CSI din 2009 carea a vut loc la Chișinău

R. Moldova denunță încă 13 acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Hotărârile au fost aprobate de Guvern, pe 26 septembrie, la propunerea Ministerului de Externe.

Tratatele din care se retrage R. Moldova se referă la colaborarea statelor membre ale CSI în domenii precum cultura fizică și sportul; ocrotirea sănătății populației; tineretul; hidrometeorologia; efectuarea zborurile navelor aeriene cu destinație specială ș.a.

Secretarul de stat de al Ministerului de Externe, Ruslan Bolbocean, a explicat că acordurile respective sunt „învechite moral”.

„Printre principalele motive comune ale inițierii procedurii de denunțare sunt lipsa de aplicabilitate, învechirea morală și necorespunderea acestora cu realitățile actuale, faptul că R. Moldova nu mai rezonează cu politicele, valorile și direcțiile de dezvoltare ale mecanismelor instituite și reglementate de aceste acorduri”, a spus Bolboncean.

Pe fundalul agresiunii militare ruse în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au anunțat că R. Moldova se va retrage treptat din CSI și au denunțat deja o serie acorduri semnate în cadrul organizației create în 1991, după destrămarea URSS.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG