Linkuri accesibilitate

Primele două centre de AVC se deschid la Bălți și Căușeni 


Spitalul clinic din Bălți.
Spitalul clinic din Bălți.

Au fost lansate primele două centre de asistență în caz de accident vascular cerebral (AVC), în spitalele din Bălți și Căușeni. Încă nouă vor fi deschise în alte spitale, unde sunt reparate spații și instalate echipamente. Toate vor fi ghidate de un centru de la Institutul de Medicină Urgentă.  

„Vom face primele exerciții, primele verificări și conectări cu Chișinăul, ca să putem lansa aceste două centre primare de AVC, după care vor fi deschise centrele din Hâncești, Soroca, Comrat și altele. Tomografia computerizată va fi disponibilă și pentru pacienții cu alte patologii”, a declarat, la conferința de lansare, ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

La modul practic, un pacient cu semne de AVC va fi transportat în centrul AVC, unde va fi diagnosticat și va primi tratamentul necesar. Personalul medical va fi ghidat de la distanță de echipa centrului comprehensiv, de la Institutul de Medicină Urgentă. Dacă pacientul nu va răspunde tratamentului, va fi transportat pentru operație la Institutul de Medicină Urgentă, la Chișinău.

În total, vor exista un centru multidisciplinar la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, unul comprehensiv - la Institutul de Medicină Urgentă și 11 centre primare: în Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” din Chișinău, Spitalul din Bălți și cele raionale din Edineț, Florești, Soroca, Orhei, Ungheni, Hâncești, Căușeni, Cahul și Comrat. Acestea vor fi activate treptat, după ce vor fi dotate cu dispozitivele medicale necesare și va fi instruit personalul medical.

Va fi creat și un registru AVC

Pe lângă consultarea spitalelor raionale, centrul de la Institutul de Medicină va avea menirea să țină un registru în care vor fi adunate toate datele referitoare la pacienții cu AVC.

„Oamenii trebuie să cunoască semnele AVC, ca să se adreseze, în cel mai scurt timp, la cea mai apropiată instituție medicală. Acum doar 30% din cei care fac AVC se întorc la locul de muncă, iar 30% mor în perioada acută. Scopul este să micșorăm numărul pacienților care rămân cu dizabilități după AVC și un prim-pas este deschiderea acestor centre AVC”, a explicat profesorul universitar și neurologul Stanislav Groppa.

Anual, în R. Moldova, 12.000 de persoane suportă un AVC, înregistrându-se o creștere a numărului de decese provocate de această afecțiune.

80% din cazuri de AVC sunt cauzate de un cheag de sânge care blochează un vas din creier, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. Celulele cerebrale încep să moară rapid, de aceea este vital să se acționeze în primele patru ore și jumătate de la debutul bolii. Cheagul poate fi dizolvat cu ajutorul unui medicament sau este eliminat chirurgical.

Autoritățile din sănătate au anunțat despre crearea unor centre de AVC la sfârșitul anului trecut, atunci când au făcut reforma spitalelor. Centrele urmau să fie deschise încă la începutul anului. Ministerul Sănătății motivează întârzierea prin procedurile lungi de achiziționare a dispozitivelor medicale necesare, instalarea acestora și lucrările de reparație din incinta spitalelor.

Dotarea a opt instituții cu tomografe de ultimă generație a costat 73,5 milioane de lei, bani proveniți din donații externe.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG