Linkuri accesibilitate

Putin spune că avioane rusești MIG-31 vor patrula deasupra Mării Negre


MiG-31
MiG-31

Forțele spațiale militare ale Rusiei vor începe „să patruleze permanent” în zona neutră de deasupra Mării Negre, a declarat președintele rus Vladimir Putin, la o conferință de presă în China. El a mai spus că livrând arme Ucrainei, Occidentul nu o ajută decât să-și prelungească „agonia”.

El a subliniat că avioanele rusești MiG-31 sunt dotate cu rachete hipersonice „Kinjal”. Atunci când astfel de avioane decolează, în Ucraina este anunțată, de regulă, o alertă aeriană.

Putin a spus că decizia privind patrularea a fost deja luată și a motivat-o prin faptul că Statele Unite ale Americii ar fi „tot mai mult implicate în conflictul” din Ucraina și că Washingtonul a trimis două portavioane și grupuri de luptă în Marea Mediterană în legătură cu conflictul dintre Israel și gruparea Hamas din Fâșia Gaza. „Vom exercita controlul vizual, controlul cu arme asupra a ceea ce se întâmplă în Marea Mediterană”, a declarat Putin.

Liderul de la Kremlin a comentat, de asemenea, livrările de rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune către Ucraina, care au fost confirmate în ajun la Kiev și la Washington. În opinia lui Putin, astfel de livrări „nu fac decât să prelungească agonia” Ucrainei. El a spus că rachetele ATACMS „vor provoca, desigur, daune, fiind o amenințare suplimentară”, însă Rusia va fi capabilă să respingă aceste atacuri. „Dar, cel mai important, aceste livrări nu sunt deloc în stare să schimbe situația pe linia de contact... Aceasta este o altă greșeală a Statelor Unite”, a declarat Vladimir Putin.

Dronele americane Reaper patrulează adesea spațiul internațional deasupra Mării Negre. Una dintre ele a căzut în mare în luna martie a acestui an, într-un incident în care au fost implicate două avioane de vânătoare rusești. Drona americană nu a fost doborâtă, dar avioanele rusești au făcut manevre bruște care au făcut-o să se abată de la curs și chiar i-au lovit corpul. SUA au calificat acțiunile piloților drept periculoase și neprofesioniste.

De asemenea, s-a relatat că toamna trecută avioane militare rusești erau cât pe ce să doboare un avion de recunoaștere britanic cu aproximativ 30 de persoane la bord. S-a deschis focul asupra acestuia, dar pilotul rus a ratat. Londra nu a acuzat Rusia de acțiune deliberată, deși, așa cum au susținut mai multe instituții media, citând dovezile disponibile, pilotul a tras deliberat, după ce a înțeles greșit comanda de la sol.

Ce au discutat Putin și Orban la Beijing

Putin s-a întâlnit, de asemenea, marți, la Beijing, cu premierul ungar Viktor Orban, pentru o discuție îndelungată, prima sa întâlnire față în față cu un șef de guvern din UE, în acest an. El a respins încă o dată criticile din cadrul UE potrivit cărora Orban ar fi pro-Moscova, afirmând că acesta nu este un pro-rus, ci un politician pro-ungar „care are curajul să apere interesele poporului său”. Ungaria continuă să achiziționeze cantități mari de gaze naturale rusești.

Budapesta a anunțat în ajun că cei doi lideri au discutat la Beijing despre cooperarea ruso-ungară în domeniul aprovizionării cu gaze și petrol și al energiei nucleare.

Săptămâna trecută, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a vizitat Moscova pentru a discuta despre „securitatea energetică” a Ungariei, care, potrivit lui, „nu ar fi garantată fără menținerea relațiilor cu Rusia”. Totodată, el a numit cooperarea cu Rusia drept una „strategică” pentru Ungaria și că aceasta este bazată pe „respectul reciproc”, în pofida „circumstanțelor geopolitice actuale”.

XS
SM
MD
LG