Anunțul a fost făcut de directorul companiei ucrainene „Naftogaz”, Alexei Cernîșov, într-un interviu pentru serviciul ucrainean al Europei Libere.
„Trebuie să fim un partener de încredere pentru aliații noștri din Europa, pentru țările care au nevoie de gaz, dar acest acord [cu „Gazprom”] se va încheia la sfârșitul anului 2024 și nu avem nicio intenție sau inițiativă de a-l prelungi”, a declarat Cernîșov.
Cu câteva zile înainte de acest anunț, Chișinăul și Tiraspolul au prelungit până în decembrie 2024 (exact când expiră și contractul de tranzit între „Naftogaz” și „Gazprom”) contractul de achiziție a energiei electrice pentru malul drept al Nistrului de la Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană (MGRES).
- Te-ar putea interesa și: Chișinăul va cumpăra curent din Transnistria până la sfârșitul anului viitor
Iar pe 19 octombrie autoritățile din regiunea transnistreană au anunțat că vor avea gaze rusești suficiente pentru locuitorii din stânga Nistrului, dar și pentru a produce energie electrică ieftină pentru malul drept.
La fel ca țările Uniunii Europene, R. Moldova se pregătește pentru momentul în care Ucraina va opri tranzitul de gaze rusești spre Europa. Dacă în cazul gazelor, Chișinăul s-a reorientat spre piața europeană și le importă acum prin România, situația cu energia electrică este diferită. Chiar și fiind conectată la rețeaua ENTSO-E și având acces la piața energetică europeană, R. Moldova nu este totalmente independentă.
Rețelele moldovenești sunt conectate cu cele ucrainene și, „de fiecare dată când Rusia bombardează rețeaua electrică a Ucrainei, avem probleme”, spune președinta Maia Sandu.
O ieșire din situație ar fi linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău, prin care ar fi posibil importul de curent electric din România. Construcția acestei linii este încă în proces și Chișinăul planifică să o aibă funcțională abia în 2025.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | De ce a fost amânată din nou construcția liniei care va aduce curent din România?
Expertul în energetică Sergiu Tofilat a explicat anterior la Europa Liberă că R. Moldova trebuie să se pregătească de posibilitatea de a porni procesul de reintegrare a țării, atunci când regiunea transnistreană va fi deconectată de la gazele rusești.
„Fără livrările de gaze rusești, Transnistria va intra în faliment în câteva luni și se va crea o criză umanitară. Aceasta este problema pe care va trebui să o rezolve Chișinăul”, spunea fostul consilier prezidențial în domeniul energetic.
În acest caz, susține Tofilat, se pot crea condiții necesare pentru soluționarea conflictului transnistrean și pentru reintegrarea țării, iar Chișinăul trebuie să fie gata de un astfel de scenariu.