Linkuri accesibilitate

Zboruri redirecționate și chemări la investigații, după incidentul antisemit din Daghestan


Președintele rus Putin a primit multă lume la „masa lungă” făcută celebră de vizita președintelui Macron. În imagine: doi lideri ai comunității evreiești din F. Rusă, la discuții la Kremlin, în ianuarie 2023. Acum, ei cer Moscovei să garanteze securitatea evreilor (Sursă: AP)
Președintele rus Putin a primit multă lume la „masa lungă” făcută celebră de vizita președintelui Macron. În imagine: doi lideri ai comunității evreiești din F. Rusă, la discuții la Kremlin, în ianuarie 2023. Acum, ei cer Moscovei să garanteze securitatea evreilor (Sursă: AP)

Aeroportul din Mahacikala, în Daghestanul rusesc din zona Caucazului de Nord și-a reluat activitatea luni după incidentul antisemit de duminică, dar autoritatea aviatică rusă a anunțat că toate zborurile din Tel Aviv spre Mahacikala și Mineralnîe Vodî vor fi redirecționate temporar spre alte orașe.

Ministerul rus de interne a anunțat anterior că 60 de persoane au fost arestate după ce o mulțime anti-israeliană a luat cu asalt duminică aeroportul din Mahacikala, în regiunea Daghestan, la sosirea unui avion din Israel.

Agenția rusă pentru aviația civilă Rossaviatsia a spus că aeroportul din Mahacikala și-a reluat activitatea luni, la orele amiezii.

Între timp, Kremlinul a susținut că luarea cu asalt a aeroportului din Mahacikala a fost rezultatul unei „influențe externe”, a încercării Occidentului de a învrăjbi diferitele etnii din Rusia; purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a spus mai târziu că de vină ar fi Ucraina, care ar fi manipulat pe net resentimentele legate de criza din Orientul Mijlociu.

Kievul a respins aceste acuzații. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că Ucraina n-are „nimic de-a face” cu incidentele din Daghestan.

Vorbind pe 29 octombrie despre ciocnirile de pe aeroportul din Mahacikala, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că acestea nu reprezintă un caz izolat în Rusia și că ar face parte din „cultura urii față de celelalte popoare, larg răspândită în Rusia”.

Potrivit site-ului independent de știri rusesc Mediazona, știrea că s-ar afla în drum spre Daghestan „refugiați israelieni”, care i-a înfuriat pe mulți participanți la violențe, a fost vehiculată pe canale locale de Telegram înaintea tulburărilor de la aeroport. Unul din acele canale a fost înființat de Ilia Ponomariov, fost deputat rus care trăiește acum în Ucraina și pretinde că ar fi implicat într-o mișcare de gherilă din interiorul Rusiei.

Apeluri la justiție și calm

În urma tulburărilor din Daghestan, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul „se așteaptă ca autoritățile ruse de aplicare a legii să protejeze siguranța tuturor cetățenilor israelieni și a evreilor, oriunde s-ar afla”.

Biroul lui Netanyahu a precizat că ambasadorul israelian în Rusia colaborează cu autoritățile ruse pentru a asigura securitatea evreilor și cetățenilor israelieni.

Președintele Federației Comunităților Evreiești din Rusia, rabinul Alexander Boroda, a făcut apel la autorități să-i identifice și tragă la răspundere pe participanții la incidentul anti-semit de la aeroport.

Germania a condamnat incidentul de duminică. „Este important acum ca cei responsabili să fie trași la răspundere, iar autoritățile ruse să garanteze securitatea comunității evreiești”, se spune într-o declarație a Ministerului de externe de la Berlin.

Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii și-a exprimat luni „sprijinul pentru liderii islamului care au cerut încetarea tulburărilor” din Daghestan, îndemnându-i pe credincioși „să țină cont de cuvintele lor”.

XS
SM
MD
LG