Schimbul care a avut loc noaptea târziu a fost amânat mai multe ore după ce Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană, a acuzat Israelul că a încălcat acordul. Întârzierea nu face decât să dovedească faptul că armistițiul este fragil, chiar dacă a dus la suspendarea unui război care a șocat și a zguduit Israelul, a provocat distrugeri pe scară largă în Fâșia Gaza și a amenințat să declanșeze lupte mai ample în întreaga regiune.
Treisprezece israelieni și patru cetățeni thailandezi au sosit duminică în Israel, în cadrul celei de-a doua eliberări de ostatici din captivitatea Hamas în schimbul deținuților palestinieni, după ce acordul a fost pus în pericol pentru scurt timp de o dispută privind livrarea de ajutoare în Gaza.
Imaginile de televiziune au arătat ostaticii pe partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah, după ce au părăsit Gaza, în timp ce Hamas a predat prizonierii Comitetului Internațional al Crucii Roșii sâmbătă târziu.
Șase dintre cei 13 israelieni eliberați erau femei, iar șapte erau adolescenți sau copii, dintre care, cea mai mică, Yahel Shoham, în vârstă de trei ani, a fost eliberată împreună cu mama și fratele ei, deși tatăl ei rămâne ostatic. Cei mai mulți ostatici eliberați provin din Kibbutz Be'eri, o comunitate pe care militanții Hamas au devastat-o în timpul atacului din 7 octombrie. Copiii eliberați au vârste cuprinse între 3 și 16 ani, iar femeile între 18 și 67 de ani.
Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în centrul Tel Avivului în semn de solidaritate cu ostaticii și familiile acestora. Mulți îl acuză pe premierul Benjamin Netanyahu că nu face suficient pentru a-i aduce pe ostatici acasă.
Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat duminică dimineața devreme că a primit o nouă listă de prizonieri care urmează să fie eliberați în cursul zilei, în cadrul celui de-al treilea dintre cele patru schimburi programate.
Războiul a izbucnit la 7 octombrie, când militanții Hamas din Gaza au trecut granița în sudul Israelului, ucigând cel puțin 1 200 de persoane, majoritatea civili, și răpind alte aproximativ 240 de persoane, inclusiv femei, copii și bătrâni.
Israelul a declarat imediat război, desfășurând săptămâni întregi de atacuri aeriene și o ofensivă terestră care au provocat, după cum spun reprezentanții autorității medicale controlate de Hamas, moartea a peste 13 300 de palestinieni dintre care aproximativ două treimi sunt femei și minori.
Încetarea focului, mediată de Qatar și de Statele Unite, este prima pauză prelungită în lupte de la începutul războiului. Conform înțelegerii, Hamas va elibera cel puțin 50 de ostatici israelieni, iar Israelul 150 de prizonieri palestinieni. Toți sunt femei și minori.
Israelul a declarat că armistițiul poate fi prelungit cu o zi în plus pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați, dar a promis că își va relua rapid ofensiva și își va duce la bun sfârșit obiectivele de recuperare a tuturor ostaticilor și de distrugere a capacităților militare și de guvernare ale Hamas.
Ce este Hamas și ce scopuri urmărește?
- Hamas este un grup militant islamist palestinian, cu o ramură politică și o ramură armată.
- Nu recunoaște statul Israel și, conform propriilor declarații, vrea să-l distrugă.
- Uniunea Europeană, Statele Unite și unele state arabe clasifică Hamas drept organizație teroristă.
- Hamas a fost fondat la sfârșitul anilor 1980, în opoziție cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei a fostului președinte al Autorității Naționale Palestiniene, Yasser Arafat.
- Fâșia Gaza a ajuns sub controlul Hamas în 2007, după un scurt război civil cu Fatah, o facțiune palestiniană rivală care este coloana vertebrală a Autorității Palestiniene.
- De atunci, Hamas controlează Fâșia Gaza, în timp ce Autoritatea Palestiniană, dominată de partidul Fatah, guvernează teritoriile parțial autonome din Cisiordania.
- Hamas este o organizație umbrelă pentru diverse facțiuni militare, inclusiv Brigăzile Qassam, care au organizat numeroase atacuri și atentate sinucigașe împotriva Israelului în ultimii ani.
- Hamas are, de asemenea, un partid politic și organizații de ajutorare.
- Israelul și Organizația pentru Eliberarea Palestinei au inițiat procesul de pace de la Oslo în 1993, când s-au recunoscut reciproc. Hamas respinge acest acord istoric și continuă să organizeze atacuri teroriste pe teritoriul israelian.
(Sursă: DW, Reuters)