Într-o postare publicată de echipa sa pe rețelele sociale, Navalnîi a susținut că votul împotriva lui Putin nu va fi suficient, deoarece Kremlinul va manipula rezultatele, utilizând un sistem electronic care va fi implementat în premieră la aceste alegeri prezidențiale, scrie Reuters.
Pentru prima dată, alegătorii din aproximativ o treime din regiunile Rusiei, inclusiv Moscova, pot alege să voteze prin intermediul unui sistem electronic, de la distanță. Criticii spun că votul electronic este imun la controlul extern și ușor de manipulat de către autorități.
În schimb, susține Navalnîi, prezența unor mulțimi mari de oameni în amiaza zilei de 17 martie va transmite un semnal puternic Kremlinului, fără a-i pune în pericol pe cei care vor lua parte la această manifestație.
„Asta poate fi o demonstrație puternică a stării de spirit din țară”, a scris Navalnîi pe conturile sale de pe rețelele sociale, administrate de echipa sa.
Protestele masive sunt rare în Rusia din cauza represiunii – în special de la declanșarea invaziei la scară largă în Ucraina. Dar în acest caz, Navalnîi susține că aceste manifestări sunt sigure, deoarece votarea este legală și în mod oficial încurajată.
„La 12 amiaza deja este o prezență mare la vot, sunt o grămadă de oameni și este pur și simplu imposibil să-ți dai seama cine sunt cei care vor vota împotrivă”, spune el.
„Va fi un protest la nivel național împotriva lui Putin, care va avea loc în apropiere de casa ta. Este disponibil pentru fiecare, oriunde. Milioane vor putea să ia parte la el. Alte zeci de milioane vor fi martori la el”, a adăugat opozantul rus.
Peste trei decenii de închisoare
Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, este încarcerat în prezent într-o colonie penală din zona Oceanului Arctic, având de executat o pedeapsă de peste 30 de ani pentru acuzații legate de extremism, despre care el spune că sunt încercări de a-l reduce la tăcere.
Susținătorii săi, chiar și cei mai optimiști, știu că este imposibil să prevină realegerea lui Putin. Actualul lider de la Kremlin, aflat la putere din 1999, are șanse să-l depășească și pe Iosif Stalin și să devină cel mai longeviv conducător al Rusiei din secolul al XVIII-lea încoace.
Dar tabăra lui Navalnîi vrea să folosească perioada de campanie ca pe o oportunitate de a încuraja opoziția față de Putin și de război, nu în ultimul rând prin atragerea alegătorilor din afara Rusiei.
De cealaltă parte, Kremlinul se arată sigur că Putin va câștiga alegerile întrucât s-ar bucura de un sprijin popular, sondajele de opinie indicând o rată de aprobare de circa 80%.
Printre cei care candidează împotriva lui, un singur pretendent îl critică în mod deschis: Boris Nadejdin, care a prezentat miercuri, 31 ianuarie, peste 100.000 de semnături ale susținătorilor săi la Comisia Electorală Centrală (CEC). Nadejdin va afla în zilele următoare dacă se va regăsi sau nu pe buletinele de vot.