Linkuri accesibilitate

O membră a CSP își face „mea culpa” după anularea rezultatelor în concursul pentru funcția de procuror general 


La ședința CSP din 28 februarie 2024. Olesea Vîrlan, a treia din stânga, a explicat ulterior că în notele date de ea unui candidat s-au strecurat greșeli.
La ședința CSP din 28 februarie 2024. Olesea Vîrlan, a treia din stânga, a explicat ulterior că în notele date de ea unui candidat s-au strecurat greșeli.

O membră a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Olesea Vîrlan, a spus joi că „anumite greșeli” strecurate în evaluarea făcută de ea unui candidat la funcția de procuror general sunt cauza deciziei controversate prin care CSP a anulat cu o zi mai devreme rezultatele concursului de angajare. 

Într-un comunicat publicat pe site-ul CSP, Vîrlan a scris că nu este „bucuroasă” de cele întâmplate și a dat asigurări că în ceea ce face se conduce de „lege și imparțialitate”.

Pe 28 februarie, CSP a anulat rezultatele propriului concurs pentru funcția de procuror general, la mai puțin de o săptămână după ce îl desemnase învingător pe procurorul Octavian Iachimovschi. Președintele CSP, Dumitru Obadă, a spus că s-a constatat o eroare în felul în care au fost adunate notele pentru cei patru candidați.

Te-ar mai putea interesa și: Concursul pentru funcția de procuror general, anulat

Presupusa eroare a dus la o medie coborâtă a notelor obținute de Ion Muntean, actualul procuror general interimar.

Dar decizia CSP de a anula de tot rezultatele concursului a cauzat critici aspre din partea unei figuri cunoscute printre procurori, Veronica Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție. Iachimovschi care și-a văzut anulată victoria este actualmente adjunctul lui Drăgălin la Procuratura Anticorupție. Instituția celor doi a cerut imediat convocarea unei nou adunării generale a procurorilor pentru a elucida cele întâmplate la concurs.

Ce s-a schimbat în aritmetica de la CSP

În explicația sa, Olesea Vîrlan, a spus că a fost greșită nota de 3,5 pe care ea a dat-o candidatului Ion Muntean, iar nota corectă era de 8,5. Alți membri ai CSP, i-au dat lui Muntean note de la 7,3 până la 9,5.

Vîrlan a mai scris că nu are „nici o obiecție personală” față de candidatura lui Muntean, iar „dacă n-ar fi fost aceste erori, evaluarea dlui Ion Muntean se rezuma la 8,5”.

Europa Liberă a calculat că, dacă Munteanu obținea de la bun început cele 8,5 de puncte, ar fi câștigat concursul cu o medie de 8,72. Câștigătorul nominalizat inițial de CSP, anume Iachimovschi, a obținut o medie de 8,53 și s-ar fi clasat pe locul doi.

Discuții între procurori în privința unei noi adunări generale

Procuratura Anticorupție care a solicitat convocarea unei adunări generale a procurorilor a spus într-un comunicat că trebuie discutate nu doar socotelile greșite la adunarea notelor, ci și „conduita a unui membru CSP și a unui candidat în timpul audierilor publice” la concursul pentru funcția de procuror general. Dar comunicatul nu spune despre care din cei patru candidați este vorba.

În afară de Iachimovschi și Munteanu, au mai candidat procurorii Andrei Coca și Igor Demciucin.

Îmi aduc aminte de o frază, că istoria ne învață doar una, că nu învață pe nimeni nimic.
Procurorul Sergiu Russu

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a repetat solicitarea pe 29 februarie, în timpul unei adunări a procurorilor, care a avut loc online. „În opinia noastră, tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată și să decidă asupra modului în care s-a desfășurat acest concurs și măsurile ce urmează să fie întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații”, a declarat ea.

Propunerea ei a fost susținută de un șef de secție de la Procuratura Generală, Sergiu Russu. Anul trecut, acesta a candidat la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), însă și acel concurs a fost anulat.

„Îmi aduc aminte de o frază, că istoria ne învață doar una, că nu învață pe nimeni nimic”, a spus Russu la adunarea online, adăugând: „Am un déjà-vu cu situația din anul 2023”.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a spus că „îngrijorările sunt clare”, dar pentru a convocat adunarea generală este nevoie ca 1/3 din cei 599 de procurori existenți actualmente în R. Moldova să semneze un asemenea demers în adresa Consiliului.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo. În mai 2022, CSP a propus șefei statului să-l demită pe Stoianoglo după ce o comisie specială i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”.

Pe 9 noiembrie 2023, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza cărui Stoianoglo a fost evaluat. Fostul procuror general a contestat în instanță decretul prezidențial. O decizie încă nu a fost pronunțată.

Alegerea noului procuror general printr-o procedură transparentă, bazată pe meritocrație este una din recomandările cheie făcute Republicii Moldova de Comisia Europeană pentru a începe negocierile de aderare la UE.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG